Реклама / Ads
1| 3098 |11.06.2021 СВЯТ

Медицинската документация след отравянето на Навални е подправена

.
Алексей Навални Източник: БГНЕС
Привърженици на водещата руска опозиционна фигура Алексей Навални обвиниха болницата, в която за кратко той беше лекуван след отравяне миналата година, че е фалшифицирала медицинските архиви. В публикуван видеозапис те обвиняват лечебното заведение в Омск, Сибир, че е опитало да прикрие доказателства за отравянето, предаде БТА.
 

Според видеото двама служители на наскоро забранената антикорупционна фондация на Навални са успели през ноември да влязат без разрешение в архива на болницата. Там те фотографирали редица резултати от изследвания.

 

Когато болницата предала официалната здравна документация на роднините на Навални месец по-късно, изглеждало, че липсват "ключови документи". Липсвал кръвен тест, показващ видимо ниски стойности на холинестеразата - ензим, срещащ се в нервната система.

 

Опозиционният политик, който в момента излежава присъда в наказателна колония, постъпи в болницата в Омск миналия август, след като колабира на борда на самолет при вътрешен полет. След това вече 45-годишният Навални беше транспортиран в Германия и лекуван в болница "Шарите" в Берлин.

 

Според изследвания от няколко лаборатории той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок. Болницата в Омск обаче констатира само метаболитно разстройство. Руските власти заявиха, че не са могли да потвърдят, че той е бил отровен, и вече не разследват случая.

 

Европейският съюз и САЩ многократно призоваха Русия да разследва случилото се и й наложиха санкции.


В момента здравето на затворения Алексей Навални се е подобрило и той е в течение на мерките срещу предизборната му група, съобщи неговият съюзник Иван Жданов, предаде БНТ.

 

През април съюзниците на Навални заявиха, че здравето му е тежко и той беше преместен в затворническа болница за лечение. "Алексей Навални е в много по-добро състояние сега, но всеки път, когато му съобщават някои новини, той казва, че е шокиран", каза Жданов пред радиостанция "Эхо Москвы", позовавайки се на забраната на Фондацията за борба с корупцията на Навални.

 

"Той се опитва да бъде в течение с дневния ред, да бъде в течение на случващото се и да дава правни съвети на адвокатите... като цяло всичко е наред", допълва съюзникът на опозиционера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2962 |10.06.2021 Изследване установи, че на пазарите в Ухан не са се продавали прилепи . 0| 2987 |07.06.2021 Десетки жертви след наводнения и свлачища в Шри Ланка . 1| 3092 |07.06.2021 На 98 години почина последният оцелял освободител на Аушвиц . 13| 3341 |28.05.2021 След като Беларус принуди самолет да кацне: Русия обвини ЕС, че подлага на риск сигурността на пътниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads