Реклама / Ads
8| 7094 |28.10.2010 СВЯТ

ЕС надига глас срещу германо-френския "диктат"

.
Колкото по-голям става консенсусът относно създаването на постоянен механизъм за оказване на помощ на страните,толкова повече расте недоволството от френско-германското споразумение, пише белгийският вестник „Де Щандаард”.
 

Изданието отбелязва, че Германия оказва сериозен натиск върху председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за реформиране на основните европейски договори.

Еврокомисар Вивиан Рединг вече разкритикува „френско-германския диктат”, последван от председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който заяви, че това е неприемливо.

В същото време в навечерието на срещата на ЕС Ангела Меркел посочи, че без Франция и Германия не може да бъде решено нищо в Европа.

Когато Париж и Берлин тръгнат в една посока, останалите в ЕС обикновено ги следват, коментира британският вестник „Таймс”. Изданието отбелязва, че историята е показала, че когато Франция и Германия подкрепят план, останалите страни-членки също го приемат. Сега обаче френско-германският пакт бе посрещнат със съпротива, като предстои да се види дали и този път останалите от ЕС ще ги подкрепят.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението между Париж и Берлин за промяна на европейските договори е „недопустимо”. От своя страна Европейската централна банка (ЕЦБ) също не спести критиките си към двете страни, коментира френският вестник „Фигаро”.

Така в навечерието на европейската среща на високо ниво Франция и Германия се оказаха изолирани на европейската сцена. Споразумението, което двете страни представиха миналата седмица за реформиране на правилата на бюджетната дисциплина и за определяне на спасителния финансов механизъм, не се приема от техните партньори. Европейската комисия също изрази недоволство, а ЕЦБ вече не си прави труда да смекчава критиките си.

Най-яростната съпротива обаче дойде от председателя на Еврогрупата, който в сряда изрази съжаление, че Париж и Берлин дори не са се допитали до него преди срещата си в Довил, на която беше постигнато споразумението между двете страни. Той посочи, че споразумението е „неприемливо в сегашния си вид, тъй като не гарантира никакъв курс на устойчивост, нито убедителен Пакт за стабилност”.

Германия не отстъпва от своето искане за по-строги санкции срещу страните с прекомерен дефицит в комбинация с промени на европейските договори. Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че реформата, подготвена от ЕС и поправките в Лисабонския договор са „един пакет от мерки”. Днес правителствените и държавните ръководители на страните от ЕС ще обсъдят предложенията за реформиране на Пакта за стабилност на специалния екип на председателя на ЕС Херман ван Ромпой. В същото време разделението между страните-членки се задълбочава, отбелязва германският вестник „Зюддойче цайтунг”.

Не всички 27 страни подкрепят предложенията за реформирането на европейските договори. Някои от държавите вече обявиха своята съпротива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4978 |21.10.2010 Дилма Русев повежда убедително срещу Жозе Сера . 1| 5484 |17.09.2010 Закопчаха 5-ма заподозрени в атентат срещу папата . 3| 8805 |17.09.2010 Атентат срещу боса на руския ъндърграунд Дед Хасан . 5| 5234 |04.09.2010 Журналист, пишещ срещу Лукашенко, открит мъртъв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads