Четвъртък, 23 Ноември 2017, 07:19
Frognews
0| 4502 |13.06.2017

Наказателни процедури срещу Чехия, Унгария и Полша заради неизпълнени квоти за мигранти

.
Еврокомисията реши да започне първи наказателни процедури заради неизпълнение на бежанските квоти.

Предупредителни писма са изпратени на Полша, Чехия и Унгария, обяви комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Схемата за задължително разпределение на 160 000 кандидати за убежище, пристигнали в Италия и Гърция, беше гласувана от вътрешните министри и ЕП през 2015г., съобщи БНР.

 

Полша, Чехия и Унгария са отказали да предоставят свободни места по задължителните си квоти за последната година и това обяснява решението за санкции сещу тях.

 

Имаше достатъчно закъснения и дискусии, каза комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос – Европа не е само, за да се искат фондове от нея и гаранции за сигурността. Тя означава също да споделяме трудните моменти.

 

Комисарят изрази надевжа, че преди да се стигне до наказания правителствата на 3-те държави ще размислят. Досега не е имало прецедент с наказателни процедури за релокация и никой не знае кави санкции би наложил Съда на ЕС, ако потвърди нарушението. Унгария, заедно със Словакия обаче дори обжалваха задължителния характер на бежанския прием през Трибунала в Люксембург.

 

Решението на Съвета на министрите има силата на европейски закон и е задължително за всички. Комисията е уверена, че нашата позиция по делото ще бъде зачетена от Съда, допълни гръцкият комисар.

 

България и Словакия са призовани незабавно да започнат да приемат бежаци от Италия, но срещу тях няма открити процедури. В доклад на ЕК се уточнява, че властите в София имат твърде стриктни предпочитания и отказват да приемат еритрейци, което фактически прави невъзможно изпълнението на квотата ни от Италия. Квотната схема за реколация на 160 хиляди души от съседна Гърция и от Италия трябва да приключи през септември.

 

Чехия вече реагира остро срещу решението на ЕК. Комисията продължава да държи сляпо на нефункциониращите квоти, които намалиха доверието на гражданите в европейските институции и възпрепятстваха намирането на работещи решения на миграционната криза, заяви премиерът  Бохуслав Соботка.

 

Унгария и Полша дадоха да се разбере още в понеделник, че няма да се подчинят.

България е приела до началото на юни 47 мигранти, разселени по квотите на Европейския съюз. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.

 

Всички приети досега у нас мигранти са пристигнали от Гърция. Общо нашата страна се е ангажирала да приеме от Гърция 831 души, а досега 570 мигранти са пожелали да бъдат преместени у нас. От Италия нашата страна е обещала да приеме 471 души, като до момента желание да дойдат в България са проявили 140 мигранти. От Турция се очаква страната ни да приеме 50 сирийски бежанци.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лидерите на Русия, Иран и Турция обсъждаха кризата в Сирия 0| 2263 |22.11.2017 . Мугабе подаде оставка 1| 2510 |21.11.2017 . Путин и Асад обсъдиха ситуацията в Сирия 0| 2457 |21.11.2017 . Кабинетът на Ердоган: Турция не планира да прекрати отношенията си с НАТО 0| 2535 |21.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах