Реклама / Ads
2| 4755 |07.12.2019 СВЯТ

Намеци за обединяване на Беларус и Русия извади хиляди по улиците на Минск

.
Източник: БГНЕС
Близо 1000 беларуси участваха в демонстрация срещу перспективата за по-тясно обединение с Русия.
 

Разгневени от потенциалната сделка, тълпи от предимно млади беларуси се насочиха към правителствената централа в столицата Минск, носещи табели, които гласиха: „това не е интеграция, това е окупация“ и „президентът продава страната ни“.

 

Около 49,9 процента от беларусите искат страната им да остане напълно независима от Москва, показва проучване на Минската академия на науките, публикувано тази седмица. Привържениците на съюз със споделени политически институции наброяват 36 процента, а 7,7 процента искат пълно обединение, сочи проучването.

 

Управляващият от дълги години Александър Лукашенко се срещна с руския си колега Владимир Путин в Русия, за да обсъди "ключови въпроси в нашите двустранни отношения, включително перспективите за задълбочаване на интеграцията", според Кремъл.

 

Мнозина размахваха знамена на ЕС или тези на опозицията. Полицията бързо се намеси, за да наблюдава демонстрацията, но не извърши арести, съобщава БНТ.

 

Бившата съветска република формира номинален съюз с Москва през 90-те години на миналия век с тясно търговско и военно сътрудничество, но се разразиха спекулациите, че Лукашенко възнамерява да постигне формално обединение на двете страни.

"Забранено е докосването до страната без разрешението на хората", заяви лидерът на опозицията Владимир Некляев.

 

Лукашенко, често наричан последния диктатор в Европа, многократно отрича твърденията и през ноември се оплаква, че Русия непрекъснато „промъква нови условия“ в споразумението, което се опитва да постигне.

 

Беларус, която не разполага с излаз на море, е между Полша, Украйна и Русия, и е един от основните съюзници на Москва в Европа, въпреки че отношенията често са напрегнати.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4868 |21.02.2019 Беларус била изправена пред украински сценарий, смята бивш генсек на НАТО . 0| 4111 |12.02.2019 Започна съдебната сага срещу опозиционна журналистка в Беларус . 1| 4013 |11.02.2019 Ученик уби с нож учителка и свой връстник в Беларус . 1| 4516 |21.03.2017 Арестуваха 20 души в Беларус, готвили размирици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads