Реклама / Ads
0| 3449 |22.10.2021 СВЯТ

Незаконният аборт: Над 30 хиляди полякини в отчаяно търсене

.
Източник: БГНЕС
Откакто Полша въведе забрана на абортите миналата година, най-малко 34 хиляди жени са потърсили такъв незаконно или в чужбина. Според Abortion Without Borders (AWB), организация, която помага на жените да имат достъп до безопасни аборти, повече от 1000 полякини са направили аборт в друга страна по време на втория си триместър.
 

На 22 октомври миналата година КС на Полша постанови, че дори ако плодът в увреден, абортът се счита за противоконституционен. Прекратяване на бременност е разрешено само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или ако здравето на майката е застрашено, което съставлява 2% от законното прекратяване към момента на постановяване на решението. Законът влезе в сила през януари 2021 година, припомня The Guardian.


През изминалата година най-малко 460 полякини, които са искали да извършат аборти във втория триместър, са пътували до Англия, според AWB, където могат да бъдат извършени до 24-та седмица, а при изключителни обстоятелства и след това. Благотворителната организация казва, че е помогнала на жените да пътуват от Полша до Белгия, Германия, Испания и Чехия за достъп до законни аборти.


От тези, които са потърсили подобна услуга през 12-те месеца след обявяването на законодателството, AWB заявява, че поне 18 000 жени са били подпомогнати от нейната партньорска група Women Help Women, организация, която улеснява достъпа до хапчета за аборт.


„Решението на Конституционния съд причинява неизчислима вреда – особено на тези, които са бедни, живеят в селски райони или са маргинализирани“, каза Урсула Гричук, международен координатор в Federation for Women and Family Planning (Federa) в Полша.


Мара Кларк, основателят на AWB, каза пред Guardian: „Виждаме повече жени, с аномалии на плода, да се свързват с нас, след като законът се промени. Споделят ни, че тежестта на аномалията на плода се омаловажава от лекарите и че в някои случаи лекарите умишлено забавят диагнозата (така че жените имат по-труден достъп до аборт)."


Абортът винаги е бил строго контролиран в Полша и е бил забранен до 1932 г., а след това законът се изменя, за да разреши го по медицински причини или в случаи на изнасилване, или кръвосмешение.


Решението от октомври 2020 г. доведе до вълна от национални протести, като хиляди жени и момичета в цялата страна, облечени в черно, излязоха на улиците. Около 100 000 души протестираха срещу новото законодателство във Варшава.

 

Превод и редакция: Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3227 |16.09.2021 Хиляди здравни работници във Франция са в отпуск, защото не са се ваксинирали . 1| 3449 |11.08.2021 Хиляди души бяха ”ваксинирани” с физиологичен разтвор в Германия . 0| 3197 |04.08.2021 Хиляди евакуирани от предградия на Атина заради голям пожар . 0| 3874 |22.07.2021 Сблъсъци в Атина: Хиляди протестираха срещу задължителните ваксини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads