Реклама / Ads
7| 5407 |18.06.2011 СВЯТ

Нова опасност в японския "Чернобил"

.
Япония не е приложила няколко принципа за ядрена безопасност и препоръки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), гласи доклад на атомната агенция на ООН.
 
Компанията оператор на японската АЕЦ "Фукушима 1" съобщи днес, че е прекратила операцията по очистването и дезактивацията на радиоактивна вода няколко часа след започването й, понеже равнището на радиация в оборудването се покачило по-бързо от очакваното.

Равнището на радиация в апарата за абсорбиране на цезий се е повишил по-бързо от първоначалните прогнози, обясни говорител на "Токио електрик пауър".

Планът бе задействан вчера, но спря само след пет часа. Около 110000 тона високорадиоактивна вода, използвана за охлаждане на реакторите, е складирана в централата и има опасност до седмица да започне да изтича в морето от преливащите резервоари. Япония не е приложила няколко принципа за ядрена безопасност и препоръки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), гласи доклад на атомната агенция на ООН, подготвен от международни експерти.

В оповестения днес доклад се посочва, че японските власти не са се подготвили за ядрени инциденти като този в АЕЦ "Фукушима 1". Те например не са приложили адекватно основния международен принцип да се изграждат няколко слоя защитни съоръжения срещу външни заплахи. Въпреки че след 2002 г. са засилени мерките за защита от цунами, те са били недостатъчни, заключават експертите. Освен това те не са били инспектирани и одобрени от държавния регулаторен орган.

Експертите критикуват японските власти за призивите им към хората в околността на "Фукушима 1" да си останат по домовете. Според тях това също е в разрез с международните норми. Заключението на експертите от МААЕ е, че предвид обстоятелствата Япония се е справила добре с ядрената криза. Въпреки това обаче системата за реагиране при ядрени аварии изглежда има твърде сложна структура и организация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4716 |07.04.2011 EП отхвърли резолюцията за ядрената безопасност . 0| 4618 |21.03.2011 ЕС ще нищи пак проблема с ядрената безопасност . 2| 6020 |18.03.2011 АЕЦ "Фукушима" заприличва на "Чернобил" . 4| 5120 |22.11.2010 Затвориха купола на Райхстага заради опасност от атентати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads