Реклама / Ads
4| 4449 |10.02.2022 СВЯТ

Нова Зеландия: Над 100 арестувани при сблъсък между полицията и протестиращи

.
Източник: Снимките са събрани от Twitter
Полицията на Нова Зеландия арестува в четвъртък 120 души, докато се опитваше да отстрани насилствено стотици протестиращи, лагерували пред парламента, предава Ройтерс.
 

Припомняме Ви, че вдъхновени от демонстрациите в канадската столица Отава, шофьори на камиони блокираха улиците близо до парламента на Нова Зеландия в Уелингтън тази седмица  - в знак на протест срещу ограниченията и ваксинацията срещу COVID-19. 

 

Страна с пет милиона души, Нова Зеландия съобщaва за малко над 18 000 потвърдени случаи и 53 смъртни от началото на пандемията. Около 94% от отговарящите на условията жители са ваксинирани, като ваксините са задължителни за някои служители, работещи на първа линия. Границите на страната обаче все още са затворени, а туристическият бранш се бори да се задържи на повърхността.

 

Премиерът Джасинда Ардърн каза в четвъртък на протестиращите трябва да „продължат напред", заявявайки, че протестите не са отражение на това, което чувства мнозинството в страната.

 

Протестиращите не се отказаха и останаха на улиците, противопоставайки се на полицейските предупреждения. „Джасинда Ардърн ни обърна гръб“, твърди един от протестиращите.

 

Председателят на парламента Тревър Малард разреши затварянето на терените около отличителната сграда „Пчелен кошер", след което демонстрантите се „изправиха" срещу полицейски служители, удряйки с барабани и крещейки. Някои бяха забелязани да хвърлят празни пластмасови бутилки по полицията.

 

Десетки бяха закопчани с белезници и отведени на фона на „Засрамете се!" от тълпата. Свидетели разказват, че полицията е използвала и лютив спрей срещу някои от гражданите.

 

„Свобода", „Оставете децата ни на мира" и „Оставете ме да работя" гласят надписите от плакатите на протестиращите.

 

„Ние няма да отидем никъде“, заяви Адам, пропътувал стотици километри, за да се включи към протеста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5468 |14.01.2022 Новак Джокович аут от Аустрейлиън Оупън, ще бъде депортиран от Австралия . 2| 3940 |03.12.2021 Италианец се опита да се ваксинира със силиконова ръка . 0| 3570 |21.11.2021 Първи гласуваха българите в Нова Зеландия . 0| 3440 |17.11.2021 Гореща точка: Етиопия. За две седмици арестувани са поне 1000 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads