Реклама / Ads
1| 10391 |22.08.2013 СВЯТ

ООН да анализира употребата на химическо оръжие в Сирия

.
Предполагаемата атака с химически оръжия в Сирия, която според опозицията е убила над 1000 невинни, представлява сериозна и недопустима ескалация на конфликта.
 

Това заяви заместник генералният секретар на ООН Ян Елиасон след спешното заседание на Съвета за сигурност на организацията. Дипломатите обаче не успяха да приемат официална декларация за случилото се в Сирия, предаде Bulgaria On Air.

35 държави вече поискаха от Дамаск незабавно да осигури възможност на инспекторите на ООН да посетят мястото на атаката и да анализират евентуалната употреба на химически оръжия.

Някои страни бяха дори по-крайни. Франция се обяви за използване на сила, ако се докаже, че режимът в Сирия е използвал химическо оръжие срещу цивилни хора. Външният министър Лоран Фабиюс обяви в телевизионно интервю, че ако Съветът за сигурност на ООН не успее да приеме решение, ще се наложи то да бъде взето "по други начини". Реакцията трябва да е не само осъждане от страна на международната общност, но и реакция със сила, заяви Фабиюс. Дипломатът обаче изключи възможността за изпращане на военни части в страната и по този начин не става ясно в какво точно би се изразила силовата реакция.

От своя страна турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че "всички червени линии" са били прекрачени в Сирия и разкритикува бездействието на международната общност. Русия обаче заяви, че твърденията на опозицията приличат на "провокация" за дискредитиране на Башар Асад.

От вчера медии в цял свят излъчват кадри, разпространени от сирийската опозиция, на които се вижда как десетки хора се задушават или изглеждат парализирани. Сред тях има много деца. Твърди се, че кадрите са заснети след отровно обгазяване на бунтовнически райони. Съобщава се за около 1 300 загинали само в рамките на един ден. Официален Дамаск категорично отрече обвиненията и заяви, че те са плод на бунтовническата пропаганда. Експертите на ООН по химически оръжия, които от няколко дни се намират в Сирия, продължават преговорите с правителството, за да получат достъп до засегнатите от атаките райони.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6706 |22.08.2013 В Китай започна дело срещу Бо Силай . 0| 5299 |21.08.2013 Трима убити при стрелба в Дюсенхайм . 0| 5159 |20.08.2013 Великобритания отказа преговори с Испания за Гибралтар . 2| 5150 |20.08.2013 "Ал Кайда" подготвяла атентати по влакове в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads