Реклама / Ads
1| 4727 |21.03.2019 СВЯТ

ЕС отсрочва Брекзит до 22 май при едно условие

.
Източник: БГНЕС
Европейският съюз е съгласен да отложи Брекзит за 22 май, ако британският парламент одобри другата седмица споразумението за развода, договорено от премиера Тереза Мей, гласи проектокомюнике на срещата на върха на ЕС в Брюксел, цитирано от Ройтерс.
 

В текста, който се основава на заключения, обсъдени от лидерите на останалите 27 страни членки на блока, се отбелязва, че не може да бъдат внасяни промени в сделката.

 

"Европейският съюз се ангажира да се съгласи, преди 29 март 2019 г., на удължаване на Брекзит до 22 май, при условие че Споразумението за оттеглянето на Великобритания от блока бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица", пише в проектокомюникето. Подчертава се, че "предвид факта, че Обединеното кралство не възнамерява да организира избори за Европейски парламент, удължаване не е възможно след тази дата".

"Европейският съвет повтаря, че Споразумението за оттеглянето не може да бъде преразглеждано. . . Всеки едностранен ангажимент, изявление или друго действие трябва да бъдат съвместими с буквата и духа на Споразумението за оттеглянето", се уточнява в проектокомюникето.

 

В текста, който все още е обсъждан от лидерите на страните членки на Европейския съюз без британския премиер и може да претърпи промени, се подчертава, че подготовката за евентуален Брекзит без сделка трябва да продължи.

 

 Франция и Европейската комисия са против отлагане на излизането на Великобритания от ЕС за периода след започването на изборите за Европейски парламент, които ще бъдат произведени от 23 до 26 май. Той подчерта, че "този вариант изглежда най-правилен от законодателна гледна точка".

 

"Еврокомисията и Франция твърдо са за 22-23 май", отбеляза източникът на ТАСС в кулоарите на срещата на върха на ЕС. В същото време той направи уговорката, че "дискусията продължава".

 

По-рано днес, само осем дни преди планираното за 29 март излизане на Великобритания от Европейския съюз, Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3881 |20.03.2019 Великобритания ще иска отлагане на Брекзит . 0| 3997 |19.03.2019 ЕС с извънредни мерки за Брекзит без споразумение . 1| 4214 |12.03.2019 Тереза Мей: Ако днешният вот се провали, Брекзит ще е загубен . 0| 3848 |07.03.2019 ЕС дава на Лондон 48 часа за нови предожения по Брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads