Реклама / Ads
2| 6398 |19.03.2013 СВЯТ

Папа Франциск получи палиума и папския пръстен

.
Източник: AFP
Папа Франциск получи символите на папската си власт на пищна церемония във Ватикана. Новият глава на Римокатолическата църква получи от кардиналите папската мантия, дреха от агнешка вълна, която символизира ролята на папата като пастир, и Рибарския пръстен - персонализиран пръстен с печат, представляващ неговата власт. Пръстенът е кръстен в чест на Свети Петър, който бил рибар.
 

Преди това папа Франциск влезе на площад "Свети Петър", за да приветства многобройните богомолци, предаде БГНЕС. Облечен в белите си папски одежди и застанал по средата на открит автомобил, папата помаха с ръка, усмихна се и приветства развълнуваната тълпа на окъпания в слънце площад.

След това той се помоли на гроба на Свети Петър, смятан за първия папа в католическата традиция.

Хората започнаха да се събират на площада още рано сутринта за церемонията, изпълнена с вековни ритуали. "С папа Франциск църквата ще бъде по-близо до хората и до съвременния свят", смята 31-годишният колумбийски свещеник Родриго Грахалес, който е част от многобройната тълпа. Хората развяват флагове от цял свят и плакати с хвалебствия за новия папа.

"Давай Франциск! Ние ще сме с теб, където и да отидеш!", пишеше на един от плакатите, носени от група бразилски монахини на площад "Свети Петър".

Папа Франциск вече се сблъска с първото си дипломатическо главоболие във формата на молба от президентката на родината му Аржентина Кристина Кирхнер да посредничи в спора с Великобритания заради суверенитета на Фолкландските острови, добавя АФП. Папа Франциск все още е критикуван в родината си заради мълчанието му във връзка с жестокостите на военното управление на Аржентина по време на диктатурата през 70-те и 80-те години на миналия век.

Китайското правителство заяви, че няма да изпрати представители, след като тайванският президент Ма Инцзю заяви, че ще присъства. Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе също пристигна в Рим, пренебрегвайки наложената му от ЕС забрана за пътуване заради нарушаването на човешките права. Забраната обаче не важи за Ватикана.

Латинска Америка е сериозно представена на интронизацията на първия папа неевропеец от близо 1300 години с президентите на Аржентина, Бразилия, Чили, Коста Рика, Мексико и Парагвай. Лидерите на различни течения в християнството също присъстват на церемонията. Сред тях е и Константинополският патриарх Вартоломей I. Ватиканското радио съобщи, че Константинополски патриарх присъства на интронизацията за първи път от 1054 година, когато източната и западната част на християнския свят се разделят.

Ватиканът е под обсада заради церемонията, като 3000 полицаи охраняват събитието, както и снайперисти на покривите и експерти по взривни устройства. Три палатки на Червения кръст бяха разположени на площада, а гигантски екрани бяха инсталирани по целия главен булевард, водещ към площад "Свети Петър".

Църковните лидери призоваха Франциск да пристъпи към бързи реформи на разяжданата от интриги Римска курия, централната администрация на Римокатолическата църква и неговите назначения в идните седмици ще бъдат зорко следени. Папа Франциск съобщи, че ще работи за вяра, която е по-близо до обикновените хора и за социална справедливост, макар че умереният консерватор вероятно няма да промени основните догми на католическата доктрина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4996 |12.03.2013 115 кардинали избират нов папа . 12| 21676 |12.02.2013 Рак или мафията зад оттеглянето на папата? . 2| 6050 |11.02.2013 Папа Бенедикт XVI се оттегля от престола . 1| 5807 |22.01.2013 Гърция получи още 9,2 млрд. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads