Реклама / Ads
12| 21676 |12.02.2013 СВЯТ

Рак или мафията зад оттеглянето на папата?

.
Папа Бенедикт ХVІ
Новината за оттеглянето на папата от Светия престол изненада света, но не и онези, които отблизо следят Ватикана. Особено през последните месеци.
 

Борба за власт, изтичане на информация, разследване на пране на пари в банката на Ватикана, подозрения за връзки на някои кардинали с мафията, педофилският скандал, пише в. 24 часа. И на фона на всичко това един папа, който се изолира все повече и повече, затворен в апартамента си във Ватикана, за да пише поредната си книга. За никого не бе тайна, че Бенедикт ХVIІ разполагаше с все по-малко влияние във Ватикана. Той самият споменаваше неколкократно, че обмисля варианта да се оттегли. Вчера изпълни заканата си. Бенедикт има, разбира се, и профил в туитър. Но там е написал собственоръчно едно-единствено съобщение. Този свят просто не е неговият.


И е нормално той да не може да се справи с предизвикателства като скандала “Ватиканлийкс”. Преди година някой публикува тайни документи на Светия престол, които бяха откраднати директно от личното бюро на папата. Обвинен бе личният камериер на Бенедикт – Паоло Габриеле, имал нужда от пари. Но кой му е платил и кой го е натоварил с поръчката, така и не се доказа. Говори се за кардинали, интриги за власт и пари, опити да се действа зад гърба на папата. Оказа се, че Ватиканът е пълен с “черни гарвани” – така италианците наричат къртиците, ровещи и издаващи държавни тайни. Предполага се, че поръчители на кражбата са група кардинали, които воюват с държавния секретар на Ватикана кардинал Бертоне. Самият Бертоне е заподозрян в далавери с доставки за Ватикана, които поръчвал на приятелска фирма на завишени цени.

“Папата е изключително недоверчив. Но който веднъж спечели доверието му, може да го мами и да допуска безброй грешки”, критикуват запознати с връзките между Бенедикт и Бертоне. Името на Бертоне се появява и при разравяне на друг скандал – подозренията в пране на пари на мафията чрез банката на Ватикана.
 

Миналата година Институтът за религиозна работа към Ватикана бе обвинен и в криминални сделки с мафията. Намеси се дори прокуратурата, която започна разследване. Скандалът загрубя толкова, че се обсъжда вариантът Ватиканът да бъде вкаран в списъка с държави, с които не се препоръчва търговия заради непрозрачност на сделките и паричните потоци.
 

Също така миналата година се разгоря и публичната битка между държавния секретар Бертоне и шефа на банката на Ватикана Готи Тедесчи, който бе принуден да се оттегли. При обиск на дома му полицията откри десетки документи, свидетелстващи за нелегални финансови трансакции и съмнителни операции, извършвани от висши духовници и италиански политици. При всички тези скандали Бенедикт XVI не показа достатъчно сила.
 

Погрешна се оказа и стратегията му в педофилския скандал, разтърсил католическата църква. Той наложи мълчание по темата, когато се разбра, че дори във Ватикана се е знаело десетилетия наред за хилядите обвинения срещу католически свещеници, злоупотребявали с деца. Скандалът доведе до масово оттегляне на католици от църквата.

Освен десетките скандали Бенедикт XVI видимо има проблеми със здравето. Според някои непотвърдени слухове той е болен от рак.

Коя от всички тези причини е довела до изненадващата му оставка, едва ли ще се разбере официално, но е факт, че германецът бе изолиран и обезвластен папа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5986 |15.12.2010 ПАСЕ обяви Тачи за бос на мафията? . 3| 6187 |24.10.2010 Закопчаха шеф на мафията в Сицилия . 1| 4991 |01.02.2010 Берлускони реши да бори мафията . 0| 5070 |11.01.2010 Емигрантски бунт в Италия, разследват мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads