Реклама / Ads
8| 5983 |15.12.2010 СВЯТ

ПАСЕ обяви Тачи за бос на мафията?

.
Хашим Тачи
Косовският премиер Хашим Тачи може да е свързан с организираната престъпност. Този извод се съдържа в доклад на Съвета на Европа, подробности от който публикува британската преса.
 

Авторът на документа Дик Марти нарича политика „боса на косовските албанци, които се занимават с контрабанда на оръжия, търгуват в хероин и човешки органи”.

Докладчикът на Съвета на Европа обвинява водачите на Армията за освобождение на Косово (АОК), че през 1999 г. са организирали отвличането на хора, на които в Албания им били вадени органите, пише днес сръбският вестник ”Глас явности”. В доклада на Марти се казва, че международните сили в Косово не са направили нищо по този въпрос, въпреки че са имали възможност. Според Марти съществували много доказателства, които потвърждавали, че сърби и албанци са били в тайни затвори в Северна Албания, които били контролирани от АОК.

„Хашим Тачи е босът на мафията която организира нелегална търговия на оръжие, наркотици и човешки органи”, пише още Дик Марти. Според доклада Армията за освобождение на Косово е убивала затворници, а телата им ги носела в болници, където им били вадени органите.

Тачи е лидер на партията, която в неделя спечели изборите в Косово. Докладът се появява две години след като започна разследването за отвлечените сърби, роми и нелоялни албанци, след бомбардировките на НАТО. Докладът ще бъде представен в четвъртък.

Бившият прокурор на Трибунала за военни престъпления в Хага Карла дел Понте първа обяви, че съществуват информации за търговия на органи по време на войната в Косово. В книгата си “Ловът – Аз и военнопрестъпниците” Дел Понте пише за случая „жълтата къща”. Според нея имали са информации, че по време на войната в Косово през 1999 година АОК е търгувала с човешки органи. Сръбско и друго неалбанско население, както и албанци обявени за предатели са били отвличани от Косово и карани в барака зад жълта къща на близо до град Бурел, Албания. Там били изтезавани и правени операции, в които са им били вадени органи, а след това продавани в чужбина.

Правителството на Косово опроверга информацията за криминалното минало на премиера Хашим Тачи. В официалното изявление на правителството, изводите за вероятното престъпно минало на премиера се определят като „необосновани” и „клеветнически”. В документа се подчертава, че ще бъдат предприети мерки, включително съдебни, за разобличаване на лицата, клеветящи премиера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5058 |05.09.2010 Мексиканският залив - напълно обезопасен . 0| 7590 |21.04.2010 Международният тероризъм по-опасен от Студената война . 1| 5057 |28.01.2010 ПАСЕ се обяви срещу корупцията в правосъдието . 3| 5045 |22.01.2010 Обама обяви война на банките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads