Реклама / Ads
0| 4933 |27.09.2015 СВЯТ

Папата: Понякога и чинии могат да летят, но в семейството винаги има светлина

.
Папа Франциск
На 26 септември, в последната вечер от посещението си в САЩ, Светият Отец взе участие в Молитвеното бдение и големия празник на семействата за осмата Световна среща на семействата във Филаделфия, която бе и основната цел на неговото пътуване. Хиляди вярващи аплодираха Папата по цялото трасе, от семинарията свети Карло Боромео до голямата сцена на Бенджамин Франклин Паркуeй.
 

Папа Франциск благодари на всички семейства, които свидетелстват за красотата на семейния живот и призова да се грижим и защитаваме семейството, защото в него е нашето бъдеще.

 

В програмата, водена от актьора Марк Уолбърг, взеха участие множество известни изпълнители, сред които легендарната Арета Франклин и тенора Андреа Бочели. Събитието бе белязано от трогателното свидетелство на шест съпружески двойки, от различни възрасти и части на света, които споделиха радостите и трудностите на семейния живот в различните части на земното кълбо.

 

Камилъс О‘Кеин и Кели Уалш от Австралия, говориха за вярата, даваща им вдъхновение, смелост и посока, в подготовката им за встъпване в брак в културен контекст, който не винаги е приятелски настроен към идеята за безкористна брачна любов, продължаваща през целия живот. Украинката емигрантка и двамата й сина, единият от които със специални нужди, разказаха за многото трудности с които се сблъсква семейството в усилието си да осигури нормален живот и чиято вяра ги поддържа в техните изпитания. Християнското семейство от Йордания с двете им дъщери, Фатен и Дема, разказаха за работата си в служба на хората в крайна бедност, религиозни преследвания, емиграции и война. Ифейнуа и Чиди, семейството от Нигерия с четири деца, на който предстои да отпразнуват 24 години брака споделиха своя опит от нараняване, изцеление и прошка. Леона и Руди Гонзалес от Ню Йорк, баба и дядо и прабаба и прадядо на 12 внуци, предложиха свидетелството си за незаменимата роля на разширеното семейство в семейния живот. И накрая Марио и Роза от Аржентина, женени от 60 години, говориха за необходимостта семействата да разчитат на Божието провидение.

 

Видимо развълнуван Папа Франциск остави настрана подготвената си реч и благодари от сърце за автентичните свидетелства.

 

В изцяло импровизираната си реч, Светият Отец говори за семейството като огромен дар от Бог и най-красивата част от Божието творение. “Най-красивото нещо, което Бог направи, казва Библията, е семейството", посочи Папа Франциск. "Всичко, което Бог носи в себе си, цялата любовта, цялата красота, той я даде на семейството." Семейството е проводник и отражение на Неговата красота, истина и благо. "Семейството", основано на брачната любов между един мъж и една жена, която единствена може да създава и подхранва живота според Божия план "е фабрика за надежда”.

 

Папа Франциск обясни, че едно семейство е наистина такова, само когато е в състояние да "отвори себе си" за тази любов. Той продължи, казвайки на ентусиазираната публика, че Бог възлюби света, толкова много, че изпрати Своя Син в човешко семейство, защото сърцата на Мария и Йосиф бяха отворени и готови да получат Неговата любов. Бог не ни изостави и дори след предателството на Адам и Ева, продължи  да съпътства човечеството комуто даде собствения Си Син. Затова посочи Папата зависи от нас да решим, "да изберем" по кой път да тръгнем.

 

Папа Франциск призна, че семейният живот носи много трудности и много притеснения, но каза също, че Бог ни е дал светлината на Възкресението, за да имаме сили да вървим напред с надежда. Това, което Бог най-много иска от нас, изтъкна Папата, е, когато почука на вратите на семействата да намери хора, които се обичат помежду си, които отглеждат децата си с любов и които допринасят за едно общество на истината, благото и красотата. "Едно общество расте силно и добро, само ако е изградено върху основите на семейството".

 

Въпреки, че не съществуват перфектни семейства и въпреки че във всяко семейство има напрежение, трудности, конфликти и предизвикателства, в него също пребъдва любовта с която всички те могат да бъдат преодолени. "Всяко семейство има своите трудности, във всяко семейство има крамоли", посочи той. "Понякога и чинии могат да летят и децата да носят главоболия, няма да споменавам за тъщи и свекърви! Но в семейството винаги има и светлина, защото Божият Син отвори вратата на любовта. Както има проблеми в семействата, така трябва да помним, че в тях се намира и светлината на Възкресението".

 

"Само любовта е в състояние да преодолее трудностите", каза Светият Отец, който се спря също на междупоколенческото естество на семейството, като призова всички присъстващи да помнят и да се грижат за децата и възрастните членове на семействата си. "Децата, по-млади и по-възрастни, са бъдещето, силата, която ни движи напред. Бабите и дядовците са живата памет на семейството, те са ни предали вярата - да се грижим за тях и за децата е истински израз на любов".

 

Залогът е висок - в действителност той не може да бъде по-висок. "Народ, които не е в състояние да се грижи за своите деца и възрастни хора е народ без бъдеще, защото няма нито силата, нито паметта да върви напред".

 

"Бог да ви благослови и да ви даде надежда", каза в заключение Папа Франциск. "Бог да ви даде сили да продължите напред! Нека защитим семейството - и моля ви, молете се за мен”.

 

След словото на Папата, архиепископът на града, монс. Чарълс. Шапу, посочи че "този извънреден момент, никога няма да бъде забравен". На сцената бяха донесени три панела на гигантски стенопис, за създаването на които много мъже, жени, деца и възрастни хора работиха през цялото лято и които ще бъдат монтирани на фасадата на училището "Св Малахий". Папата завърши този труд като положи последния щрих с четка и се подписа. Последва вълнуващото изпълнение на Отче наш от Андреа Бочели. Преди да даде своята благословия Папата се помоли на Дева Мария и призова защитата на св. Йосиф за "семействата". Нека ни  помогнат да запазим вярата си, че си струва да се борим за семейството“, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4590 |17.09.2015 Папата:Свидетели сме на една от най-съкрушителните човешки трагедии през последните десетилетия . 2| 4551 |15.01.2015 Папата: Свободата на словото има граници . 3| 4790 |17.04.2011 Папата: Човечеството не е всемогъщо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads