Реклама / Ads
0| 3150 |16.06.2022 СВЯТ

Първо асистирано медицинско самоубийство в Италия

.
Източник: БГНЕС
Италианец с тетраплегия извърши самоубийство с медицинска помощ, съобщиха активисти, след като получи одобрение от етична комисия в първия подобен случай в Италия.
 

44-годишният Федерико Карбони от Сенигалия, област Марке, "почина тази сутрин в 11:05 ч... след като сам си постави смъртоносното лекарство чрез специален апарат", съобщи асоциацията "Лука Косчиони", която е помогнала за неговия случай.

 

Помагането на някого да отнеме живота си е технически незаконно в Италия и се наказва с между 5 и 12 години затвора. Но през 2019 г. Конституционният съд постанови, че невинаги е престъпление да се помогне на човек в "непоносимо" страдание, който е способен да вземе собствено решение.

 

До смъртта си Карбони е бил известен на обществеността като "Марио" - шофьор на камион, който е получавал 24-часови грижи, след като преди 10 години при инцидент е счупил гръбначния си стълб и е останал напълно обездвижен. "Не отричам, че съжалявам, че се оттеглям от живота. Не бих бил верен на себе си и бих бил лъжец, ако кажа обратното, защото животът е велик и ние имаме само един", е цитиран да казва преди смъртта си.

 

"Направих всичко възможно, за да мога да живея възможно най-добре и да се опитам да се възстановя колкото се може повече от увреждането си, но сега съм на края на силите си както психически, така и физически", каза той. Семейството и приятелите на Карбони са били до него, съобщиха от асоциацията.

 

В края на миналата година комисия по етика одобри молбата на Карбони за самоубийство с медицинска помощ, въпреки че решението предизвика вълни в страната, в която католическата църква все още има влияние.

 

Тъй като в Италия няма закон, който да разрешава асистираното самоубийство, Карбони трябваше да намери 5000 евро, необходими за покриване на разходите за оборудване и лекарства. Асоциацията на Лука Косиони стартира кампания за групово финансиране по-рано тази година, за да събере средствата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3410 |14.02.2022 СЗО: Гърция е на първо място в ЕС по затлъстяване сред децата . 1| 3239 |26.10.2021 Край на ерата Меркел: Първо заседание на новия германски парламент . 2| 3701 |02.07.2021 Словения към РСМ: Първо е интересът на България, след това на страната кандидат . 0| 2949 |09.06.2021 Байдън на първо посещение в Европа като президент на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads