Реклама / Ads
38| 7764 |02.05.2011 СВЯТ

Погребаха набързо бин Ладен в морето

.
Осама бин Ладен Източник: Ал Джазира
Терорист №1 Осама бин Ладен, който бе убит на 1 май, вече е погребан в морето. Това съобщиха американските тв канали CNN и NBC. Американските власти обявиха, че лидерът на Ал Кайда е бил погребан в съотстевтствие с мюсюлманските традиции.
 

Прeди това от Вашингтон предложили на Саудитска Арабия, където е роден Осама, да приеме тялото, но властите в Риад отказали категорично. Американски военни обяснили, че терористът е погребан в омрето, за да не се превърне гроба в място за поклонение на ислямистите. Според източници от американските спецслужби, бин Ладен бил застрелян с изстрел в главата. Той е бил следен отблизо почти седмица. Организаторът на атентатите от 11 септември 2001 г. е бил разпознат по външни белези. Резултатите от ДНК тестовете ще станат известни след няколко дни. Нямоло обаче никакво съмнение, че убитият е именно бин Ладен.

Заедно с него е убит и един от синовете му. По същото време пакистанските тайни служби са арестували шест от 19-те деца на терориста, както и две от съпругите му. Арестите били извършени в планинска местност, на 60 км от столицата на Пакистан – Исламабад. Не се съобщават имената на задържаните. По време на акцията по премахването на Осама бин Ладен, освен синът му, са били убити още негов личен куриер и брат му, както и неизвестна засега жена, която била използвана от терористите като жив щит.

Предполага се, че смъртоносната акция е дело на т.нар. „Отряд на вълците”. От няколко години спецовете действат на територията на Афганистан. Бин Ладен се укривал в триетажна сграда, купена от него за около 1 млн долара. Десетина души от „вълците” проникнали в жилището и с огнева поддръжка от въздуха, успели да застрелят терориста и приближените му. От американците жертви и ранени няма. Ал Кайда и Осама са считани за организатори на атентатите „9/11”, когато самолети се забиха в сградите на Световния търговски център в Ню Йорк, в резултат на което загинаха над 3000 души.

Пакистанската национална телевизия разпространи кадри с тялото на убития Осама бин Ладен.



Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5980 |02.05.2011 Щатите убиха Осама бин Ладен в Пакистан . 0| 4839 |12.08.2010 Пращат готвача на бин Ладен зад решетките . 11| 5615 |28.04.2010 Скопие готви капан за министър Младенов . 0| 6519 |23.04.2010 Бивш охранител на Бин Ладен пише срещу "Ал Кайда"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads