Реклама / Ads
0| 4593 |24.03.2011 СВЯТ

Политическа криза обзе Португалия

.
Все повече се засилват опасенията, че Португалия изпада в политическа криза. Страната е поела по пътя на борещите се да стабилизират икономиките си Гърция и Ирландия.
 

Късно снощи премиерът Жозе Сократиш подаде оставка, след като парламентът отхвърли програмата му за икономии с цел преодоляване на дълговата криза. Нито една от опозиционните партии не подкрепи програмата на неговото правителство на малцинството за бюджетни съкращения и увеличаване на данъците.

Целта на програмата за икономии беше да се избегне необходимостта от тегленето на международен помощен заем от 50 милиарда, необходими на страната, за да покрие задълженията по дълга си. Подобни заеми бяха предоставени миналата година на страните-членки от еврозоната Гърция и Ирландия.

Сократиш подаде оставката си, заявявайки, че не може да управлява без подкрепа. „Тази криза ще има много сериозни последствия по отношение на доверието, от което Португалия се нуждае в институциите и финансовите пазари“, заяви той, след като връчи оставката си на президента Анибал Каваку Силва.

Португалският президент ще проведе срещи с всички политически партии утре, а правителството временно ще продължи да изпълнява функциите си, съобщиха от президентската канцелария в комюнике. Пред президента на страната стоят две възможности – да назначи ново правителство в рамките на настоящия парламент или да разпусне Националната асамблея.

В първия случай Социалистическата партия трябва да посочи нов премиер, което само ще удължи политическата нестабилност в страната, или да се опита да сформира коалиционно правителство. Най-вероятният изход обаче е разпускането на парламента и свикването на предсрочни избори. Според законодателството на Португалия изборите може да се проведат в минимален срок от 55 дни, което означава до края на май/началото на юни.

Това означава, че Португалия няма как да поиска заем от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС, за да се спаси от фалит. Съгласно Конституцията на страната, важни решения не могат да бъдат взимани от разпуснатото правителство два месеца преди избори.

Събитията в Португалия може да застрашат развоя на двудневната среща на върха на Европейския съюз (ЕС), която продължава в Брюксел. Целта на срещата е изготвянето на общ отговор на дълговата криза в еврозоната, която продължава вече година. Лидерите на ЕС планират през 2013 г. да заменят спасителния фонд за страните с постоянна хазна, подкрепена от строга бюджетна дисциплина и по-тясно сътрудничество в икономическата политика на 17-те страни, ползващи единната европейска валута.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че съжалява, че парламентът е отхвърлил плана за икономии на премиера Сократиш, описвайки го като „правилен и смел“. „За да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени, има нужда от постоянен път от бюджетно консолидиране и реформи… вчерашният ден показа колко трудно е това”, коментира Меркел пред германския парламент. „Жалко е, че не беше възможно парламентарно мнозинство, това показва колко политически кураж е необходим”, допълни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5723 |15.02.2011 Острови и автомагистрали ще спасяват Гърция от кризата . 2| 5122 |03.01.2011 Германия рекордьор в справянето с кризата . 0| 5278 |17.12.2010 ЕС одобри механизъм за справяне с кризата . 4| 4848 |06.12.2010 Източна Европа излиза много по-бавно от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads