Реклама / Ads
8| 2650 |31.07.2024 СВЯТ

Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е ликвидиран в Техеран

.
Исмаил Хания
Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е убит. Това потвърдиха от радикалната палестинска групировка.
 

По данни на Хамас Хания е ликвидиран след участие в церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан, който положи клетва във вторник.

 

Според информацията е атакувана резиденцията на Хания в Техеран. Иран вече заяви, че разследва "покушението" срещу Хания и скоро се очакват резултати.

 

Исмаил Хания е лидер на палестинската групировка Хамас от 2017 година. Бил е министър-председател на Палестинската автономия. За да осигури правителство на единството между Хамас и „Фатах“, през 2007 година подава оставка.

 

Трима от синовете на Хания - Хазем, Амир и Мохамад - бяха убити на 10 април, когато израелски въздушен удар удари колата, в която пътуваха. В удари той загуби четирима от внуците си, три момичета и едно момче, твърдяха от "Хамас". Сестра му също беше елиминирана миналия месец. Хания отрече израелските твърдения, че синовете му са били бойци за групировката, и каза, че "интересите на палестинския народ са поставени пред всичко", когато беше попитан дали убийството им ще повлияе на преговорите за примирие.


Базираната в Газа резиденция Хания, който от години живее в Катар, беше унищожена от въздушен удар през ноември като обект от терористична инфраструктура. Член на организацията от 80-те години, той я оглави през 2017 г. , като се движеше между Турция и Доха, като така избегна блокадата за пътувания, наложена на Ивицата Газа, говореше с висшето ръководство на Иран и преговаряше от името на "Хамас".

 

Хания бе смятан за сравнително умерен лидер, но се спори дали реално той е бил водещата личност, задаваща посоката на организацията.

 

Мнозина специалисти казват, че основната сила е Яхия Синвар - хардлайнер, който прекара повече от две десетилетия в израелски затвори, бе разменен през 2011 г. с още стотици палестински затворници срещу отвлечения войник Гилад Шалит и се върна в Газа.

"Всички споразумения за нормализиране, които вие (арабските държави) подписахте с (Израел) няма да сложат край на този конфликт", заяви Хания по базираната в Катар телевизия "Ал Джазира" малко след като започна предвожданото от неговата групировка нападение срещу Изрел на 7 октомври.


Въпреки агресивните му публични изказвания, арабските дипломати и официални лиза гледаха на Хания като на относително прагматичен в сравнение с по-твърдолинейните гласове в Газа, където е военното крило на "Хамас". Отговорът на Израел е военна кампания, която е убила - според медицинските власти, контролирани от "Хамас" - повече от 35 хил. души в Газа.

 

Израел смята цялото ръководство на "Хамас" за терористи и обвини Хания, неговият предшественик като лидер Халед Мешал и други, че продължават да "дърпат конците на терористичната организация".


Не е ясно доколко Хания е знаел предварително за нападението от 7 октомври. Планът, изготвен от военния съвет на "Хамас" в Газа, беше толкова строго пазена тайна, че някои ръководители на групировката изглеждаха шокирани от времето и мащаба му.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2854 |29.07.2024 Две години от руското престъпление в Оленивка. "Азовците носеха телата на другарите си. Много бяха оставени да умрат от окупаторите" . 3| 2969 |27.07.2024 Над 100 стълкновения на фронта в Украйна за денонощие . 0| 3237 |26.07.2024 Париж готви невиждано откриване на Олимпиадата, България ще бъде представена от 46 спортисти . 6| 2835 |23.07.2024 Камала Харис привлече нужната подкрепата, за да бъде кандидат на демократите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads