Реклама / Ads
1| 3229 |01.07.2021 СВЯТ

Полша ще бъде съдена заради „свободните от ЛГБТИ зони“

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия ще заведе съдебно дело срещу Полша за нарушение на най-базовите ценности на Европейския съюз със създаването на „свободни от ЛГБТИ зони“ в някои градове в източноевропейската страна, пише EU Observer, предаде агенция „Фокус“.
 

ЕС казва, че правата на ЛГБТИ трябва да се зачитат във всички страни-членки, но управляващата националистическа партия в Полша е направила анти-гей политиките част от своята управляваща платформа. През март тя изрично забрани на еднополовите двойки да осиновяват деца, докато над 100 града и области се обявиха за „свободни от ЛГБТИ зони“.

 

„Проверяваме дали има нарушение на договорите на ЕС“ при създаването на тези зони, каза един служител на ЕС, добавяйки, че процесът все още не е приключил. Втори служител потвърди пред Reuters, че седалището в Брюксел разглежда въпроса.

Известно като процедура за нарушение, такова правно действие би предизвикало Полша да премахне зоните, коeто, ако не бъдe спазенo, би моглo да доведe до солидни глоби.


Помолен за коментар, говорител на полското правителство каза: „В Полша няма закони, които да дискриминират хората въз основа на тяхната сексуална ориентация“.

Полша вече е предмет на специално разследване на ЕС за подкопаване на върховенството на закона.Управляващата партия Право и справедливост (ПиС) многократно влиза в сблъсъци с ЕК по въпроса за демократичните ценности, тъй като поставя съдилищата и медиите под по-голям държавен контрол, ограничава правата на аборт и отхвърля имиграцията от Близкия изток и Африка.

 

Въпреки такъв натиск и факта, че Полша е основен бенефициент на финансова помощ от ЕС, Варшава до голяма степен отказа да промени политиките си, заявявайки, че трябва да защитава традиционните католически обичаи в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3549 |28.06.2021 Близо 300 нови случая на сексуално малтретирани деца от свещеници в Полша . 0| 2911 |08.06.2021 Салвадорка, осъдена на 30 г. затвор заради аборт, излезе на свобода . 0| 3542 |20.05.2021 Кметът на Чикаго отказва да бъде интервюирана от бели журналисти . 7| 3945 |07.05.2021 Навални отново ще бъде ”затворник на съвестта”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads