Реклама / Ads
9| 14293 |10.06.2014 СВЯТ

Поредно "ритуално" изнасилване на площад Тахрир в Кайро

.
Източник: Temadaily
Египетската полиция арестува 7 мъже, изнасилили млада жена на площад "Тахрир" в Кайро по време на тържествата по повод встъпването в длъжност на новия президент Абдел Фатах ас Сиси.
 

Изнасилвачите са на възраст между 15 и 49 г., а жертвата им - на 19 г. Видео, качено в интернет, показва момичето голо и окървавено, полицай го води през тълпата, празнуваща победата на Ас Сиси, съобщава Temadaily. Младата жена е била приета в болница, като подробности за състоянието й не се съобщават.

Според информация на АП по време на тържествата са били изнасилени няколко жени, като в момента полицията разследва 27 жалби от потърпевши жени след събитията в неделя вечерта.

Сексуалните посегателства срещу жени на публични места по време на масови събития се превръщат в сериозен проблем през последните три години след свалянето на режима на Хосни Мубарак през 2011. Двадесет и девет организации за защита на правата на жените внесоха съвместна петиция в правителството с призив да вземе строги действия за прекратяване на това срамно явление - тълпи да нападат жени на публични места и групово да се гаврят с тях. Към документа са приложени доказателства за изнасилване на над 250 жени от ноември 2012 до януари 2014.

"Борбата с този срамен феномен изисква национална стратегия - се казва в петицията.

Миналата седмица правителството прие указ, с който сексуалното насилие се обявява за углавно престъпление, което ще се наказва със затвор до 5 години и глоба до 50 000 египетски лири ($6500). Освен това бяха одобрени промени в законодателството, което до този момент не криминализираше изнасилването и се споменаваше само като "недостойно поведение".

Причината за тази вълна от унизително сексуално насилие се дължи на патриархално-консервативна култура, в която жените са считани за по-нисши същества от мъжете. Във филмите жените са представяни като сексуални обекти, които са беззащитни заради липсата на сериозна юридическа защита и морална традиция. Египетското общество и египетската култура оправдават изнасилването, дискриминирайки жените и обвинявайки ги, че те са виновни за последствията, защото се обличали предизвикателно и се смесвали с мъжете на публични места, чрез което преидзвиквали мъжките реакции.

Последният фрапантен случай бе по време на отразяването на тържествата по встъпване в длъжност на президента Сиси, когато кореспондентът на тв-канал Ал-Нахар съобщи в пряк ефир, че на площада е имало няколко случая на сексуално населие над жени, а водещата в студиото с усмивка отговаря: "Така е, хората мъжете са щастливи!.

Полицията преглежда записите от десетки виедокамери на площада, за да открие веществени доказателства за нападенията. Съобщава се, че повечето от изнасилванията са организирани предварително, като група от млади мъже набелязват жертвата си, след което е наобикалят и я принуждават да се отдалечи на по-безлюдно място, където под заплаха от ножове я събличат и изнасилват. Ножовете едновременно с това служат като средство за сплашване на онези, които биха се опитали евентуално да помогнат на жертвата.

Но не само египетски жени стават жертва на сексуалните насилници на площад Тахрир. През 2011 кореспондентката на Си Би Ес Лора Логън бе нападната и изнасилена групово от мъже, докато предаваше своя репортаж на живо за антиправителствените вълненията в Кайро.

Няколко месеца по-късно френската репортерка Каролин Симс била нападната, съблечена и изнасилена, преди да бъде влачена до полицейския участък за косата, където я захвърлили отпред пред входа.

През октомври 2012 коресподентката на тв-канал France 24 Соня Дриди също е била подложена на сексуален тормоз, след като предавайки на живо е била заобиколена от мъже, които започнали да я дърпат и да я събличат,. Благодарение на двамата си колеги тя могла да избяга в близкото заведение и да се заключи в тоалетната, докато дойде полицията да й помогне.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5941 |05.05.2013 Арестуваха заместник-председателя на британския парламент за опит за изнасилване на мъж . 3| 6138 |12.04.2013 Г8: Изнасилването при война е престъпление . 3| 5355 |08.07.2011 Разследват Строс-Кан за опит за изнасилване . 3| 5569 |30.12.2010 Експрезидентът на Израел е обвинен в изнасилване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads