Реклама / Ads
2| 4898 |14.09.2010 СВЯТ

ЕК праща Франция на съд заради ромите?

.
Европейската комисия може да започне до две седмици наказателна процедура срещу Франция заради депортирането на роми. Това съобщи днес Вивиан Рединг, заместник-председател на комисията, която отговаря за правосъдието, основните права и гражданството.
 

Френските власти трябва да дадат обяснения по проблема. Търпението ми обаче свършва, стига вече! Никоя страна от ЕС, голяма или малка, не може да нарушава законите на съюза, изтъкна Вивиан Рединг в необичайно остро изявление на редовния всекидневен брифинг на ЕК.

Миналата седмица евродепутати обвиниха Еврокомисията, че не е успяла да защити стотици роми, депортирани от Франция. Париж отрича обвиненията, че цел на депортациите са определени етнически групи и твърди, че това става на базата на всеки конкретен случай.

Франция върна малко над 1000 граждани от ромски произход в Румъния и България.

България обаче не смята, че това е групово депортиране в нарушение на човешките права. Преди ден министърът на външните работи Николай Младенов отхвърли твърденията, че София не реагира на ставащото заради партийна и политическа солидарност с правителството на Никола Саркози. Младенов изтъкна в Брюксел, че нито един от върнатите български роми не е подал жалба, а всички са се върнали доброволно.

Комисар Рединг припомни, че наскоро двама френски министри са уверили нея и комисар Сесилия Малмстрьом (отговаряща за вътрешните работи), че предприеманите мерки срещу румънски и български роми не визират определена малцинствена общност и не нарушават европейските закони, а междувременно френските власти са разпратили циркулярно писмо, което опровергава напълно казаното от тях.

"Това е позор. Шокиращо е, че една част от френското правителство идва тук и казва едно, а друга част върши друго. Какво да мисля след всичко това?!", възмути се Вивиан Рединг.

ЕК е приела за сведение, че френското правителство е изтеглило циркуляра, в който се визират изрично ромите и който комисията не е получила. На Франция се дава срок от няколко дена да даде обяснения. Случаят с циркулярното писмо и тези обяснения ще влязат в специален анализ на ЕК.

Според Рединг наказателната процедура може да бъде задействана по бързата процедура най-малко поради две причини - Франция прилага по дискриминационен начин директивата за свободно движение на гражданите от ЕС и поради непрехвърляне на изискванията на тази директива във френските закони.

След това казусът може да бъде предаден на Европейския съд в Люксембург.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5033 |12.09.2010 Коранът на косъм да изгори заради дезинформация в САЩ . 5| 5015 |10.09.2010 Резолюция на ЕК за ромите разгневи Франция . 3| 4966 |03.09.2010 Япония притисна Иран заради ядрената политика . 6| 6656 |24.08.2010 Китай се застъпи за циганите ни пред Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads