Реклама / Ads
3| 4944 |03.09.2010 СВЯТ

Япония притисна Иран заради ядрената политика

.
Още санкции на Иран заради ядрената политика на страната наложи правителсктвото на Япония.
 

Новите ограничения предвиждат замразяване на активите на физически и юридически лица и налагане на по-строг контрол в областта на финансовите сделки. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на японската информационна агенция "Киодо" .

Решението за замразяване на активи е засегнало повече от 100 организации и лица, свързани с ядрената програма.

Одобреният пакет от нови мерки допълва санкциите, които вече бяха наложени от Токио в началото на месец август в съответствие с приетата резолюция по отношение на Иран от Съвета за сигурност на ООН.

Ситуацията около ядрената програма на Иран ескалира след 11 февруари, когато президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Техеран е направил първата партида от обогатен уран до 20% и има потенциал да произвежда обогатен уран с по-висока степен на обогатяване.

Той също обяви плановете си да утрои производството си на ниско обогатен уран.

САЩ и редица западни страни обвиняват Иран за разработване на ядрени оръжия под прикритието на програмата за развитие на мирна ядрена енергия.

Техеран отрича обвиненията, заявявайки, че ядрената му програма има изцяло мирен характер.

През май тази година Иран, Турция и Бразилия подписаха тристранно споразумение за обмен на ирански уран на турска територия.

Според документа Техеран е длъжен да изпрати в Турция до 1.2 тона ниско обогатенуран (3,5%) и в течение на една година в замяна да получи 120 килограма обогатено до 20% ядрено гориво.

Припомняме, на 9 юни тази година Съветът за сигурност на ООН прие още една резолюция, която предвижда по-строги санкции срещу Иран.

Това е четвъртата резолюцията приета от Съвета за сигурност за нежеланието на Техеран да се съобрази с международните изисквания и да се изяснят редица въпроси, свързани с иранската ядрена програма, в това число и военните въпроси.

САЩ и ЕС едностранно наложиха на ислямската република допълнителни ограничителни мерки.

Санкциите, въведени от САЩ засягат предимно нефтения и газов сектор на Иран и най-вече иранския компании, заподозрени от американските власти за участие в разработването на ракетната програма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6262 |20.08.2010 Столетница, разчленена на части, откриха в Япония . 0| 5218 |07.08.2010 Шефът на HP напуска заради секс афера . 2| 5248 |04.07.2010 САЩ отбелязва Деня на независимостта без салюти заради кризата . 6| 6021 |23.06.2010 Турската политика на "нулеви проблеми" капитулира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads