Реклама / Ads
2| 5261 |04.07.2010 СВЯТ

САЩ отбелязва Деня на независимостта без салюти заради кризата

.
Финансовата криза лиши от традиционните фойерверки и салюти някои от по-малките градове в Щатите по пово празника.
 

САЩ отбелязват за 234 път Деня на независимостта. Празникът е посветен на годишнината от подписването на Декларацията за независимостта.
Документът, провъзгласил независимостта от Великобритания, е приет от американския Конгрес на 2 юли 1776 г., когато го подписват тогавашният секретар на законодателното събрание на създаващата се страна Чарлз Томсън и неговият председател Джон Хенкок. След още два дни Конгресът одобрява изменената версия на Декларацията и дава нареждане тя да бъде отпечатана и разпространена сред населението.

Именно затова рожденият ден на Съединените щати като свободна и независима страна се смята 4 юли. Днес в големите американски градове ще има паради и фойерверки. Една от най-големите пиротехнически атракции ще бъде в Ню Йорк. От специални баржи на река Хъдзън ще бъдат изстреляни хиляди заряди, които в продължение на половин час ще обагрят небето. Поради ограничения бюджет заради финансова криза жителите на по-малките градове ще останат без традиционните празнични салюти. Според членовете на много градски съвети при липсата на пари би било неразумно да се похарчат от 80 до 100 хиляди долара за фойерверки, отчита ИТАР - ТАСС.

Президентът на България Георги Първанов изпрати по този повод поздравителна телеграма на колегата си Барак Обама.

Понякога и дипломатическите мисии на САЩ успяват да сътворят странни неща покрай 4 юли. Преди няколко години посолството в София покани на светлия празник Николай Методиев известен с прякора Пилето. Той се появи по лятна риза и летни патъци, обути на бос крак. Носеше и подарък, но не стана ясно какъв. Не стана ясно също как човек, който е разследван за контрабанда, е попаднал в списъка на скъпите гости.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8440 |17.03.2010 Зелена бира в деня на св. Патрик . 0| 9457 |14.01.2010 Отбелязваме Европейския ден за здравословно хранене . 0| 5537 |05.12.2009 Международен ден на доброволеца се отбелязва днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads