Реклама / Ads
0| 4846 |10.03.2011 СВЯТ

ЕП прие нова резолюция за свобода на медиите

.
ЕП прие резолюция, в която призовава Комисията да предложи през тази година нова директива за свободата на медиите в ЕС, плурализма и независимото управление на медиите. В текста се споменава и България като страна, в която медийният плурализъм и свобода предизвикват сериозна загриженост.
 

Депутатите отбелязват, че „медийният плурализъм и свобода продължават да предизвикват сериозна загриженост в ЕС и неговите държави членки, главно в Италия, България, Румъния, Чешката република и Естония“. Това според тях се разбира от последните критики, отправени от „международни организации като ОССЕ и комисаря по правата на човека към Съвета на Европа, от много международни и национални професионални организации на журналисти, от редактори и издатели, от НПО, които работят в областта на правата на човека и гражданските свободи, както и от държавите членки и Комисията“.

Европейските депутати поискаха по-нататъшно преразглеждане на унгарския медиен закон, въпреки промените, приети от унгарския парламент тази седмица. Ако се установи, че той „е несъвместим с буквата или духа“ на правото на ЕС, с Хартата на основните права или правата на човека, унгарските власти трябва да отменят и да не прилагат закона или тези части от него, които са обявени за несъвместими.

Приетата резолюция настоява унгарските власти „да възстановят независимостта на управлението на медиите и да спрат държавната намеса в свободата на изразяване и балансираното отразяване на събитията“. Депутатите считат също така, че свръхрегулирането на медиите има негативни последици, тъй като „застрашава ефективния плурализъм в публичното пространство“.

Парламентът приветства сътрудничеството между ЕК и унгарските власти за привеждане на закона в съответствие с правото на ЕС, както и приемането в понеделник от унгарския парламент на тези промени. Въпреки това депутатите изразяват съжаление, че Комисията е посочила само три точки, които е трябвало да бъдат промени в закона, и по този начин сама е ограничила правомощията си да провери доколко Унгария зачита Хартата на основните права на ЕС.

Резолюцията по въпроса беше внесена от четири политически групи – на Социалистите и демократите, на либералите, на Зелените и Европейската обединена левица/Северна зелена левица. Тя беше приета с 316 гласа „за“, 264 „против“ и 33 „въздържали се“.

Алтернативна резолюция по въпроса, внесена от ЕНП, в която се приветстваха приетите промени в медийния закон, беше оттеглена непосредствено преди гласуването в пленарната зала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4773 |15.02.2011 Нов американски план за глобална интернет свобода. . 0| 4560 |09.10.2010 Чилийските миньори на крачки от свободата . 0| 5024 |05.10.2010 Чилийските миньори все по-близо до свободата . 5| 5012 |10.09.2010 Резолюция на ЕК за ромите разгневи Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads