Реклама / Ads
1| 3417 |03.10.2021 СВЯТ

Протести срещу COVID мерките в Румъния и Франция

.
Продължават протестите срещу противоепидемичните мерки в Европа. Демонстрации се проведоха в Румъния и Франция. В северната ни съседка се събраха няколко хиляди души заради идеята за задължителна ваксинация, въпреки новия пика на случаите на инфекцията. В Париж пък недоволните от рестрикциите се сляха с протестиращите срещу цените на тока и горивата.
 

Нажежена остава обстановката в Европа заради противоепидемичните мерки. Рестрикциите продължават да действат на фона на нова вълна на инфекцията. 

 

“Свобода“ и „Спрете принудителната ваксинация“ скандираха демонстрантите в Букурещ. На протеста имаше и засилено полицейско присъствие. Като “атака срещу гражданските права” пък бяха окачествени санитарните пропуски. На площада пред правителствената сграда в Румъния се развяха плакати с лозунги като “Ние няма да сме опитни зайци на производителите на ваксини”.

 

Румъния е страна, която изпитва сериозни затруднения по отоншение ваксинацията на населението. Заедно с България това са двете държави в ЕС с най-нисък процент имунизирани. Същевременно Букурещ отчита пик на пандемията. 12 хил. нови случая на инфекцията бяха отчетени в събота. Починалите са 184. Изправено пред тези тревожни цифри, правителството планира да въведе за здравния персонал задължителна ваксинация или да бъде тестван за своя сметка срещу коронавирус, два пъти седмично.

 

Срещу идеята за подобен здравен сертификат протестираха и хиляди хора във Франция. По информация на различни медийни издания става дума за над 40 хил. души. По информация на вътрешното министерство само в Париж демонстрантите са били около 5 хиляди. Протестите се провеждат за 12-та поредна седмица. До тук се стигна, след като президента Еманюел Макрон обяви серия от нови рестрикции през юли, като сред тях бе и специален здравен пропуск, който да удостоверява, че дадено лице е ваксинирано, или има негативен резултат от PCR тест.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3640 |27.09.2021 Протестиращ замери Макрон с яйце /видео/ . 0| 3411 |25.09.2021 COVID ограниченията падат в Норвегия . 1| 3094 |22.09.2021 Румъния започва ваксиниране с трета доза срещу COVID-19 . 1| 3069 |22.09.2021 САЩ купуват 500 млн. дози COVID ваксини за бедни и развиващи се страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads