Реклама / Ads
1| 2421 |05.09.2024 СВЯТ

Проучване: Два месеца преди изборите в САЩ Тръмп и Харис са с почти изравнени шансове в три ключови щата

.
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис (вляво) и бившият стопанин на Белия дом Доналд Тръмп (вдясно)
Два месеца преди президентските избори в САЩ социологическо проучване на Си Ен Ен показва, че кандидатът на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп и съперничката му от Демократическата партия Камала Харис са с почти изравнени шансове в три ключови щата, които могат да предопределят изхода от вота - Невада, Джорджия и Пенсилвания.
 

Сондажът включва общо 6 щата, в които се предвижда ожесточена надпревара. Вероятните гласоподаватели в Уисконсин са 50 процента за Харис и 44 процента за Тръмп, а в Мичиган - 48 процента за Харис и 43 процента за Тръмп. В Аризона Тръмп има 49 процента срещу 44 процента за Харис. В Джорджия и Невада 48 на сто подкрепят Харис срещу 47 на сто за Тръмп, а в Пенсилвания кандидатите са с равен дял гласове - 47 процента.

 

Проучването сочи, че 15 процента е делът на хората, които не са решили за кого да гласуват, така че резултатите могат да бъдат наклонени в едната или в другата посока.





Припомняме, че през 2020 г. държавният глава Джо Байдън победи и в шестте щата, като спечели Джорджия с малко под 12 000 гласа и Аризона с малко над 10 000 гласа.

 

Ако Харис съумее да удържи победите на Байдън извън тези шест щата и да спечели в Уисконсин и Мичиган, победа в Пенсилвания плюс един-единствен глас в Избирателната колегия от всеки друг щат ще ѝ осигури президентския пост. Ако Тръмп задържи Северна Каролина - щат, който той спечели през 2020 г. и който се смята за „бойно поле“ в тазгодишните избори - победи в Джорджия и Пенсилвания ще го изстрелят на върха, независимо от това какво ще се случи в Уисконсин, Мичиган или Невада. При този сценарий дори Аризона, където в момента той има малка преднина, няма да е необходима на Тръмп, за да спечели още един мандат като стопанин на Белия дом.

 

Камала Харис пътува вчера до щата Ню Хемпшър, за да изкаже подкрепа за малкия и среден бизнес. В този клонящ към демократите регион тя посети пивоварна, основана от две жени в традиционно доминиран от мъжете сектор.

 

Двамата кандидати за президент използват седмицата преди дебата, за да изострят икономическите си послания за това кой може да направи повече за средната класа, отбелязва АП.





Докато Харис настоява богатите американци и големите корпорации да плащат по-високи данъци, Тръмп е категоричен, че американците бленуват за намаляване на данъците с трилиони долари и че растежът ще бъде толкова фантастичен, че не си струва да се тревожат хората за бюджетните дефицити. Той ще говори днес пред Икономическия клуб на Ню Йорк.

 

Кандидатите ще водят дебат следващата седмица, като това ще бъде първата им среща. Най-важният щат в страната, Пенсилвания, ще започне предварителното гласуване през следващата седмица. До края на месеца ще започне гласуването в поне четири щата, а до средата на октомври ще последват още десетина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2392 |05.09.2024 ISW: За да избегне санкциите, Русия разчита на Индия, Сърбия и Китай . 4| 2715 |04.09.2024 Украинският външен министър Дмитро Кулеба подаде оставка . 17| 9547 |01.09.2024 Москва загърби Курск, няма да преговаря за завзетите от Украйна територии . 10| 2704 |30.08.2024 Сърбия заменя старите руски МиГ-ове с нови френски изтребители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads