Реклама / Ads
0| 4624 |30.10.2017 СВЯТ

Пучдемон забегна в Румъния, твърдят световни медии

.
Карлес Пучдемон
Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон е избягал в Румъния, предположи АП. Според медията в дома на политика в каталунския град Жирона вече не живее никой.
 

"Пред сградата вече няма никаква охрана, а преди не можеше и пиле да прехвръкне", разказа местен жител. Заради думите на събеседника си журналистът от агенцията смята, че Пучдемон е напуснал Испания. Най-вероятно каталунският политик е заминал със съпругата си Марсела Топор (на снимката) и дъщерите им Магала и Мария за Румъния, откъдето е жената на Пучдемон, припомня Б92. Каталуският парламент обяви едностранно независимост в петък.

 

В отговор правителството в Мадрид на Мариано Рахой замрази автономията на най-богатия испански регион и уволни Пучдемон и други високопоставени каталунски служители. Управлението на областта бе поето от заместничката на премиера на иберийското кралство - Сорая Саенс де Сантамария. Днес се появи информация, че някои от уволнените ръководители в Каталуния са били забелязани в офисите си. Според РИА Новости хората са дошли, за да си вземат личните вещи. В понеделник разпуснатият от Мадрид парламент в Барселона призна решението на централната власт и обяви разпускането си.

"Днес няма да има заседания нито на комисии, нито в пленарната зала. Парламентът е разпуснат", каза лидерът на каталунските законодатели Карме Фордекал, цитиран от Новини. бг.  Тя е смятана за една от най-яростните привърженички на независима Каталуния. Главният прокурор на кралството Хосе Мануел Маса каза, че ред политици от североизточната област са обвинени в сепаратизъм. Той зяави, че става дуа за депутатите, одобрили декларацията за независимост и Пучдемон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3975 |30.10.2017 Испанската прокуратура повдигна обвинение на Пучдемон . 7| 5515 |27.10.2017 Рахой уволни Пучдемон, насрочва избори на 21 декември . 0| 4000 |26.10.2017 Пучдемон обвини Мадрид в погазване на Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads