Реклама / Ads
20| 8604 |30.01.2023 СВЯТ

Путин заплашил Джонсън: Не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута

.
Владимир Путин, Борис Джонсън
Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин му е казал: ”Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута”, в разговор преди руската инвазия в Украйна, съобщи ДПА.
 

Джонсън заяви, че "необикновеният" разговор се е състоял през февруари миналата година, след като той е посетил Киев в последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение.

 

Джонсън, който в месеците след нахлуването на Русия се превърна в гласовит поддръжник на администрацията на Володимир Зеленски, направи това твърдение в нова поредица от три части за Би Би Си, в която се разглежда как Западът се бори с Путин в годините, предшестващи войната в Украйна.


Бившият британски премиер, който беше принуден да напусна „Даунинг стрийт“10 през септември, направи посещение в Киев в началото на февруари, за да предупреди Русия, че нахлуването ще се окаже катастрофално.


Джонсън припомня, че е предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако нареди инвазия в Украйна.


Той допълва, че е казал на руския лидер, че ескалацията ще доведе единствено до увеличаване на подкрепата на западните държави за Украйна, което означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия.


"Той каза: "Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Какво е скоро?", а аз отговорих: "Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично", разказва Джонсън за разговора с Путин.


"В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или нещо подобно", каза Джонсън.


"Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря."


Министърът на отбраната Бен Уолъс също говори за предаването "Путин срещу Запада", което ще бъде излъчено в понеделник вечер, за пътуването си до Москва през февруари, когато се опита да постигне пробив и да предотврати война.


Той си спомня, че е разговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.


"И си спомням, че казах на министър Шойгу "те ще се бият", а той каза: "Майка ми е украинка, няма да се бият!". Той също така каза, че няма намерение да нахлува", каза Уолъс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5252 |07.01.2023 Пентагонът: На Путин не му достигат войски и боен дух . 34| 10229 |21.12.2022 Ройтерс: Путин плаши с ракетата ”Сармат”, известна като ”Сатана II” . 17| 15865 |19.12.2022 От Беларус Путин прави важно съобщение . 8| 9663 |13.12.2022 Британското разузнаване разкри защо Путин отмени пресконференцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads