Реклама / Ads
2| 4937 |17.04.2019 СВЯТ

Русия може да блокира Facebook и Twitter

.
Протест в москва събра през март над 15 000 души срещу цензурата в интернет Източник: БГНЕС
Русия може да блокира достъпа до Facebook и Twitter, ако компаниите не успеят да изпълнят искането й да прехвърлят данни за руски потребители на сървъри, разположени в страната, съобщава ”Гардиън”.
 

Закон, одобрен през 2014 г. от руския президент Владимир Путин, изисква от местни и чуждестранни компании да съхраняват личните данни на руските граждани на сървъри в Русия.  Александър Жаров, ръководител на "Роскомнадзор", руската агенция за наблюдение на комуникациите, заяви, че западните компании имат девет месеца, за да приведат операциите си в съответствие с руските закони за интернет сигурност. По думите му на тях им е дадено време да се съобразят. Онези, които отказват да изпълнят закона, могат да бъдат глобени или да им бъде забранено да работят в страната. През 2016 г. Русия блокира LinkedIn.


Миналата седмица Москва санкционира Facebook и Twitter с глоби в размер на 3 000 рубли заради отказ да приложат закона, което се превърна в подигравака сред потребителите на социалните медии. Глобата обаче е минималната по закон, а Жаров предупреди, че мащабът на наказанията ще нараства непрекъснато. Русия и друг път е заплашвала компаниите за нарушения на закона, но това е първият път, в който се издава такъв специфичен ултиматум, пише Сега.

 

Изказването на Жаров идват ден след като руският парламент одобри законопроект, който ще позволи на Москва да прекъсне интернет трафика на страната от чужди сървъри. Критиците твърдят, че този ход ще доведе до по-голяма цензура, докато авторите на законопроекта твърдят, че целта му е да направи интернет на Русия по-малко уязвим от кибервойна.  Опасенията главно са, че съхраняването на личните данни на потребителите в Русия ще позволи на службите за сигурност на Кремъл да получат достъп до информация за активисти на опозицията. 

 

В края на миналата година Facebook обяви, че има 6,2 милиона потребители в Русия. , За сравнение - 70 милиона руснаци използват най-популярния сайт в страната ВКонкатке. Основателят на ВКонтакте Павел Дуров бе принуден да се откаже от контрола на компанията, след като подкрепи уличните протести срещу Путин през 2011-12 година. Сега тя е собственост на групата Mail.ru, която принадлежи на милиардера Алишер Усманов, приближен на Кремъл. Русия прави опити да блокира и Телеграм, услуга за съобщения, създадена също от Дуров през 2013 г. Тя продължава да се използва широко, включително от висши руски правителствени служители

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4067 |16.04.2019 Русия раздава паспорти на сепаратистите в Източна Украйна . 5| 4574 |09.04.2019 ЕСПЧ осъди Русия заради Алексей Навални . 0| 4623 |29.03.2019 Нови санкции на САЩ срещу Русия . 0| 4535 |27.03.2019 Тръмп: Русия да си ходи от Венецуела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads