Реклама / Ads
0| 5339 |17.03.2011 СВЯТ

Русия на път да изостави "Южен поток"

.
Русия може да се откаже от строителството на газопровода „Южен поток”, ако се сблъска с „непреодолими препятствия”, каквито би могла да създаде Турция, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от "Фокус".
 

В този случай алтернативен вариант може да стане строителството на завод за втечнен газ, е заявил говорителят на руския премиер Дмитрий Песков,

„Заводът за втечнен газ ще стане хармонична част от проекта „Южен поток”. Но ако се сблъскваме с непреодолими препятствия, то тази съставна част може да стане пълна алтернатива на проекта”, е казал Песков след вчерашните преговори в Кремъл, на които Русия не успя да получи съгласието на Турция за строителството на участък от „Южен поток” по дъното на Черно море в турската икономическа зона.

От своя страна руският вицепремиер Игор Сечин е заявил, че Москва търси варианти за намаляването на цената на проекта, в това число и алтернативна възможност за транспортирането на своя природен газ в Европа.

„В момента руската компания „Газпром“ и правителството обмислят различни варианти за минимизиране на издръжката при реализацията на проекта „Южен поток“, посочи Сечин пред в. „Комерсант“, цитиран от БТА. Според него заводът за втечнен газ може да бъде построен и в Северна Русия близо до ямалския газ.

Руската страна не разбира причините, поради които не се дава разрешение, коментира снощи Сечин пред журналисти. От една страна турските партньори твърдят, че „Газпром“ не е предоставил икономически доказателства за реализацията на проекта, каквито той не може да представи, тъй като му е дадено разрешение за провеждане на проучвателни работи едва от 31 май, уточни той. „Това е предмет на преговори“, отбеляза той, като добави, че президентът Дмитрий Медведев му е наредил да продължи преговорите с турската страна.

Експерти, цитирани от „Комерсант“, отбелязват, че руските власти се опитват да окажат натиск над Анкара. „Всички приказки за строеж на завод за втечнен природен газ са блъф, предназначен за турските уши. Преди се опитваха да ги убедят с морков, а сега пуснаха в ход тоягата“, посочи анализаторът от „РусЕнерджи“ (RusEnergy) Михаил Крутихин.

Събеседниците на изданието, цитирани от Полит.ру, подчертават, че строителството на завод за втечнен природен газ на Черно море означава изграждане на регазификационни терминали в България или Румъния. Освен това големи танкери няма да могат да преминават през Босфора. Строежът на такъв завод в Ямал според специалистите е утопия, тъй като там корабоплаването е възможно само през два месеца в годината.

Газопроводът „Южен поток“ цели да намали транзитната зависимост на Русия от Украйна. Морският участък на газопровода трябва да премине по дъното на Черно море от компресорната станция Береговая на руския бряг до българския бряг. Общата му дължина ще бъде около 900 километра, а максималната дълбочина – над 2 километра.

Строежът на морския участък е възложен на „Газпром“ и на италианската компания „Ени“ (Eni), като до края на годината към тях трябва да се присъедини френската „Е Де Еф“ (EDF).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6967 |17.03.2011 САЩ и Русия обвиняват Япония в дезинформация . 16| 6661 |16.03.2011 В Русия възкресяват пророчествата на Ванга . 1| 5578 |14.03.2011 Местните изборите в Русия бяха спечелени от партията на Путин . 0| 5109 |10.03.2011 Санкции за Либия обяви Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads