Реклама / Ads
1| 4631 |23.07.2018 СВЯТ

Русия разследва държавна измяна в „Роскосмос“

.
Виктор Кудрявцев, 74 годишен служител в ”Роскосмос”, е задържан в московския затвор със засилени мерки за сигурност ”Лефортово” като част от започналото в края на миналата седмица разследване за държавна измяна в Централния научноизследователски институт по машиностроене.
 

Разследването е за изтичане в чужбина на информация за най-новите секретни разработки на Русия в областта на свръхзвуковите ракети, съобщават руски медии. В петък служителите на Федералната служба за сигурност (ФСС) претърсиха института и обискираха кабинета на директора на Обединената ракетно-космическа корпорация Дмитрий Пайсон. Според някои руски медии 10 служители са заподозрени в измяната и шпионажа в полза на чужда държава. Имената им не се споменават, обиски са проведени и в домовете им. Пайсон е поддържал дружески отношения с останалите заподозрени, затова следователите насочили вниманието си към него, съобщи РИА "Новости".

 

От следствието смятат, че той може да не е замесен, но "е възможно да е знаел за ситуацията". "Дмитрий Пайсон лично няма разрешение за достъп до секретни данни по свръхзвуковите разработки, нито е участвал в съответните съвещания", обясняват от Обединената ракетно-космическа корпорация.

 

Пайсон подаде оставка. Той напуска поста си в началото на август, уточни говорителят на "Роскосмос" Владимир Устименко и допълни, че досега не е постъпвало искане от правосъдието за разпити на настоящи или бивши ръководители на държавното предприятие, както и на подведомствените институти и компании.

 

Ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин е бил информиран за разследването и е издал заповед да се оказва максимално съдействие на следствената група. Кабинетът на Рогозин се намира в същата сграда, където е и кабинетът на Пайсон, уточнява РИА "Новости".

 

Руското министерство на отбраната показа видео с ново поколение хиперзвукови ракети, които могат да носят ядрени бойни глави. Някои от тях се изстрелват от бомбардировачи, други от силози и някои от мобилни установки. Владимир Путин спомена системите през март, включително ракетата "Кинжал", която може да достигне 10 Мах. - около 12 000 км/ч, с обхват от 2000 километра.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5088 |13.07.2018 Берлин: Не сме пленници нито на Русия, нито на САЩ . 3| 8210 |08.07.2018 Хърватският голмайстор Вида разгневи Русия със ”Слава на Украйна!” . 0| 3961 |06.07.2018 Русия въведе допълнителни мита на стоки от САЩ . 0| 4583 |04.07.2018 Тръмп нямал съмнения в това, че Русия се е намесила в изборите в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads