Реклама / Ads
7| 6541 |02.07.2020 СВЯТ

Русия се събуди различна след референдума: Путин и новият (псевдо)демократичен ред

.
Днес Русия се събуди една различна държава. Причината - референдумът за конституционните промени получи солидната подкрепа от близо 78%. Това означава едно - президентът Владимир Путин вече има възможността да управлява до 2036 г.
 

Путин, едноличната власт и увереността в една по-добра Русия

 

Референдумът се проведе вчера - малко по-късно от предвиденото. Датата бе отложена заради епидемията от COVID-19. Към урните се стекоха хиляди хора. В подкрепа на промените в Конституцията се обявиха 77.9% от руснаците. Против бяха едва 21.2%.

 

Промените внасят в Конституцията и ред консервативни принципи, подкрепяни от президента - вяра в Бога, бракове само за хетеросексуални двойки, патриотично възпитание, върховенство на руското право над международното.

 

Успехът на този референдум беше предречен отдавна. Новите текстове на Конституцията вече се продават по книжарниците, въпреки че всенародното допитване все още не беше факт. Всичко бе добре маскирано, за да помислят руснаците, че имат власт над резултата. Всъщност обаче парламентът вече беше одобрил въпросните промени. Референдумът бе начин те да получат своята легитимност пред обществото.

 

Промените в конституцията са различни. Някои са социални - те касаят неща като минималният пенсионен праг. Други обаче се определят от анализатори като “мракобесие”. Те позволяват приемането на мракобесните закони и съответно репресии по тези закони - това са идеологическите поправки. Новата конституция дава право на Путин да управлява за над два 6-годишни мандата.

 

Сегашният мандат на Путин изтича през 2024 г. Все още държавният глава не е обявил официално, че ще влезе в предстоящата президентска надпревара. По всяка вероятност обаче това ще се случи.

 

Критици на Кремъл твърдят, че референдумът е бил абсолютно непрозрачен. Не е бил проведен според елементарни стандарти.

 

Обратно в Римската империя. Илюзията за демокрация

 

С новата конституция демокрацията се връща стотици години назад - тогава, когато в Римската империя са съществували формално републикански учреждения, но властта е продължила да бъде все така еднолична. Иначе казано - владетелят има императорска власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5390 |26.05.2020 Русия с нов печален рекорд. Близо 200 починаха от COVID-19 за денонощие . 0| 5314 |22.05.2020 Русия отчете рекорден брой починали от COVID-19 за денонощие . 2| 5698 |17.05.2020 Отново близо 10 хиляди заразени с COVID-19 в Русия за ден . 3| 5303 |16.05.2020 Жертвите на COVID-19 в Русия - под 200

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads