Реклама / Ads
9| 5853 |12.06.2024 СВЯТ

Руското настъпление закъса почти на всички фронтове

.
Война
През юни руската армия продължава настъплението, започнало през октомври 2023 г., едновременно в няколко направления. Край Авдеевка, където въоръжените сили (ВС) на Руската федерация нанесоха основния удар и дислоцираха най-много войски, за тези осем месеца успяха да напреднат 15-20 километра. Освен това от февруари, когато беше превзета самата Авдеевка, напредъкът е 7-10 километра.
 

През май руските въоръжени сили, след като откриха нов фронт срещу Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) близо до Харков, за няколко дни навлязоха на седем-осем километра на украинска територия. В други посоки напредъкът беше още по-бавен и по-скромен.


На 7 юни Владимир Путин нарече настъпателните методи на руските въоръжени сили тактика за „изтласкване“ на въоръжените сили на Украйна от територии, които Русия трябва да „постави под контрол“. Темпът на подобно настъпление може да бъде ускорен, но само чрез значително увеличаване на численото предимство на руската армия над украинската. А това ще изисква мобилизация и увеличаване на нивото на загубите - Путин не е доволен от такива варианти.

 

Не е известно точно кои територии, според неговия план, Русия трябва да „постави под контрол“, но може да се предположи, че става дума поне за формалните територии на Донецка и Запорожка област. До основните логистични и индустриални центрове на Донецка област (Краматорск, Славянск, Покровск, Курахово, Лиман) на руските въоръжени сили трябва да изминете повече от 30 километра. Границата на района е 40-50 километра в различни посоки (с изключение на самия север). Това означава, че при сегашното темпо на настъплението (което не е гарантирано в бъдеще), самото превземане на района на Донецк може да отнеме година или повече.

 

В същото време руското командване разпръсква резерви в други райони. По този начин тя се опитва да подсили групировката, която е в застой северно от Харков, първоначално съставена от войски на Ленинградския военен окръг.

 

.
Харков и Волчанск


Руските войски все още не могат да изтласкат части на украинските въоръжени сили през река Волча във Волчанск и околностите му. Украинското командване прехвърли резерви в района - включително части от поне една от бригадите на морската пехота, които преди това се опитаха да се закрепят на плацдарма Кринки на левия бряг на Днепър. Руските въоръжени сили, изглежда, отговориха огледално: части от 47-а танкова дивизия от близо до Купянск и 155-а бригада морска пехота на Тихоокеанския флот пристигнаха в района на Волчанск (съдейки по видеозаписите, публикувани в телеграм каналите на формированията ) (официално трябваше да бъде дислоциран в дивизията, но процесът вероятно не е завършен), който преди това е прекарал една година близо до Угледар. Все още не е ясно дали има планове за прехвърляне на тези формирования изцяло на Харковския фронт. Може дори да се предположи, че публикуваните видеоклипове са хитрост.


Руските войски, които се опитват да пробият към северните покрайнини на Харков, на 50 километра западно от Волчанск, също закъсняват. Приближаващите резерви на украинските въоръжени сили контраатакуват тази групировка на западния фланг - в района на село Глубокое. Поради това атаката срещу село Липци, разположено на юг, напълно спря.
Може да се предположи, че руското командване не е смятало за основна цел на Харковската операция отвличането на резервите на украинските въоръжени сили: сега то е готово само да отклони резервите, за да продължи настъплението в този участък.


.
Купянска посока


Изглежда, че основната цел на откриването на нов фронт край Харков беше и остава да се помогне на руските войски, които повече от година се опитват да стигнат до град Купянск и контролираните от украинските въоръжени сили преходи през река Оскол. Новата офанзива в това направление, започнала едновременно с Харковската офанзива, се оказва успешна: частите на руските въоръжени сили заемат няколко села и укрепени позиции на широк фронт.

 

През последната седмица бавното настъпление продължи: руските войски, превзели село Ивановка, атакуваха по посока на село Степовая Новоселовка и достигнаха покрайнините му. Руското министерство на отбраната съобщи, че е превзето и село Мясожаровка (бившата Артемовка), но няма визуални доказателства за това.

 

Достигането на Оскол на широк фронт при сегашното темпо на офанзивата през следващите месеци изглежда нереалистична задача. Също толкова съмнително е, че войските, настъпващи към Волчанск, ще успеят да пробият в тила на Осколската групировка на украинските въоръжени сили.


.
Часов Яр и Авдеевка


Друга амбициозна офанзива със сложна форма - едновременна атака от Авдеевка и от Бахмут в общата посока на град Константиновка - също е много далеч от решителен успех.


От няколко месеца въздушнодесантни и мотострелкови формирования на руските въоръжени сили напредват в източните покрайнини на град Часов Яр, на 10 километра от Бахмут. Настъплението продължава: руските войски окупираха по-голямата част от микрорайона Канал и на няколко места достигнаха канала Северски Донец-Донбас, който разделя тези покрайнини от центъра на града. Когато въоръжените сили на Украйна най-накрая бъдат изтласкани от канала, въоръжените сили на Руската федерация ще бъдат изправени пред нова трудна задача - да атакуват град с многоетажни сгради, разположен на командна височина и зад водна преграда (същият канал; на няколко места минава под земята, но именно в тези тесни зони защитата APU трябва да е най-силна).

 

На 40 километра югоизточно от Часов Яр настъпва друга руска група, която преди месец превзе село Очеретино край Авдеевка. През последните седмици движението му в северно направление се забави: командването на украинските въоръжени сили прехвърли там резерви. Но руските войски са напреднали няколко километра на запад: тук украинските сили изглеждат готови да се бият с отстъпление зад реката (по съвпадение, тя също се нарича Волчия) и резервоара с надеждата, че водните бариери ще спрат по-нататъшното настъпление на врага.

 


.
Угледар и Красногоровка


Също толкова амбициозна задача вероятно стои пред войските, настъпващи в южната част на Донецка област - от Угледар до град Красногоровка близо до напълно разрушената Маринка: те трябва да достигнат линията Угледар-Курахово на широк фронт, на 10-20 километра от отпред.

 

Частите на руските въоръжени сили продължават да атакуват центъра на Красногоровка, но напредването им се забавя. За да превземат напълно града, те трябва напълно да заемат района на високите сгради на север.

 

След като превзеха Новомихайловка източно от Угледар, руските въоръжени сили продължиха настъплението си в западна посока. Те окупираха съседното село Парасковиевка и достигнаха покрайнините на Константиновка (да не се бърка с град Константиновка на запад от Бахмут). Ако това село бъде превзето, руските войски ще застрашат снабдителните линии на Угледар. Все още обаче са много далеч от пълния успех. Ако 155-та морска бригада, която превзе Новомихайловка, наистина напусне Харковския фронт, офанзивата на Угледар може да спре.

 

Украински сайтове и агенции, превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 25131 |11.06.2024 Австрийците спират България за Шенген, но печелят у нас с ваканционно евро . 0| 3610 |11.06.2024 Белгийският крал Филип започна срещи с ръководителите на партиите, подкрепени на изборите от 9 юни . 2| 3703 |10.06.2024 Премиерът на Белгия подаде оставка след като партията му загуби изборите за ЕП . 4| 4270 |09.06.2024 След възхода на крайнодесните: Макрон разпуска парламента и свиква предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads