Реклама / Ads
5| 5487 |12.09.2012 СВЯТ

Съдбовен ден за Еврозоната Х 3

.
Днешния ден може да се окаже съдбоносен за бъдещето на Еврозоната и общата валута. Причините са три. Първата, са парламентарните избори в Холандия, чийто изход е неясен. Втората - очакваното решение на Германския конституционен съд, от което зависят спасителните програми за закъсалите страни в ЕС.
 

В Страсбург пък, пред членовете на Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу представя пътищата за постигане на банков съюз в реч "за състоянието на съюза", съобщава "Преса".

Последните допитвания до общественото мнение в Холандия показват, че битката се очертава оспорвана между Партията на труда и Народна партия за свобода и демокрация на досегашния премиер Марк Рюте.

Либералите на Рюте биха могли да спечелят 33-34 места в 150-местната Втора камара на парламента, а лейбъристите на Дидерик Самсом между 29 и 32 места. На предишните избори либералите на Рюте имаха 31 места в парламента, а лейбъристите - 30 места.

На трето място се очертава Социалистическата партия на Емил Румер, която би могла да спечели между 22 и 26 места в парламента. Преди две години социалистите извоюваха едва 15 места.

Крайната дясна Партия на свободата на Геерт Вилдерс, която се бори за излизане на Холандия от еврозоната и за отказ от еврото, се очертава като губеща на изборите, сочат още допитванията.

Днешните избори са петите в Холандия за 10 години. До сегашния вот се стигна, след като през април либералите на Рюте загубиха в парламента подкрепата на Вилдерс относно гласуването на бюджета, предвиждащ мерки за икономии, за да се спази европейското изискване на 3-процентов дефицит.

Сега едната от водещите партии - либералите - обещават икономиите, а другата - лейбъристите - проповядва подем на икономиката.

Сблъскващи се с неблагоприятното обществено мнение, двете партии бяха принудени да втвърдят тона си спрямо Европа и същевременно да повтарят, че Холандия не може да мине без ЕС, посочва Франс прес.

Либералите искат да въведат голяма програма за съкращения, предвиждаща намаляване на броя на държавните служители и на средствата за страните в развитие.

Лейбъристите пък обещават постигане на баланс по бюджета през 2017 г., без да обръщат внимание на изискването на Брюксел за 3-процентен дефицит. Те искат инвестиции в холандската икономика и данъчно облагане на финансовия сектор и хората с най-големите доходи.

Според анализатори тъй като нито една от двете водещи партии няма да получи мнозинство в парламента, ще се наложи съставяне на многопартийна коалиция. Лидерите на либералите и на лейбъристите - Рюте и Самсом, отхвърлиха засега варианта да управляват заедно. Това стана в телевизионен дебат в понеделник вечерта, припомня Ройтерс.

Федералният конституционен съд на Германия ще се произнесе дали основни части от европейския  план за спасяване на еврозоната противоречат на конституцията на страната - решение, което може да определи съдбата на еврото, предаде ДПА.

Федералният конституционен съд, който се намира в Карлсруе, се справи с над 37 000 възражения срещу задействането на европейския фискален пакт и създаването на новия спасителен фонд - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който възлиза на 700 милиарда евро (895 милиарда долара).

Решението на съда, в чийто състав влизат 8 съдии, за блокиране на европейските планове може да има разрушителни последици за региона, като предизвика паника на пазарите и еврозоната затъне в още по-дълбока криза.

Това би представлявало и голям удар за германския канцлер Ангела Меркел, която е главен архитект на стремежа към икономии, залегнал във фискалния пакт.

Съдебните дебати забавиха влизането в сила на ЕСМ, който първоначално трябваше да заработи през юли. Германия е основният вносител на средства в ЕСМ, така че е необходима подкрепата на нацията, ако в крайна сметка новият спасителен фонд влезе в сила.

Днешният ден може да се окаже решаващ за европейската битка за слагане на край на дълговата криза в Европа. Постановлението на съда срещу възраженията би помогнало да се използва импулсът от решението миналата седмица на Европейската централна банка за започване на програма за неограничено изкупуване на държавни облигации на затруднени страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9208 |18.08.2012 Жан Клод-Юнкер: Гърция вън от еврозоната – политически невъзможно! . 1| 6006 |24.05.2012 Гърция държи на еврозоната . 2| 6275 |24.05.2012 В еврозоната обмислят "приятелски развод" с Гърция . 3| 12754 |18.05.2012 Шулц: Еврозоната без Гърция – началото на злото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads