Реклама / Ads
4| 6208 |17.03.2011 СВЯТ

САЩ иска бомбардировки за Кадафи?

.
Муамар Кадафи
САЩ се опитват да получат разрешение от ООН за нанасяне на въздушни удари срещу либийските въоръжени сили, съобщава радио „Ехото на Москва”.
 

 Според информация на британския вестник „Гардиън” американската администрация предлага да бъде приета резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която не само ще въведе забранена за полети зона над Либия, но и ще позволи да се използва военна авиация, за да се спре настъплението на силите на Муамар Кадафи.

Според израелския аналитичен сайт „Дебка” вчера, малко преди да напусне Египет, държавният секретар Хилъри Клинтън е поискала от ръководителя на Висшия съвет на въоръжените сили фелдмаршал Хюсеин Тантауи позволение американската армия да използва египетската военновъздушна база при Мансура в делтата на Нил за налагането на зона, забранена за полети над Либия. Египетският ръководител е обещал да събере съвета преди гласуването от Съвета за сигурност на ООН на резолюцията, която дава зелена светлина на този акт.

Това представлява съществена промяна в позицията на Белия дом, който досега се отнасяше резервирано към идеята на Великобритания и Франция за авиоброкада над джамахирията. Обратът в позицията на САЩ е настъпил вчера вечерта. Усетил се е във встъплението на представителя на Вашингтон в СС на ООН Сюзан Райс. Тя е отбелязала, че САЩ са готови да отидат „отвъд, налагането на зони, забранени за полети”.

В свое изказване пред фондация „Карнеги” сенатор Джон Кери, един от основните съюзници на президента Омаба заяви, че ако САЩ не се намесят в Либия, ще бъде пропуснат „златен шанс” и техният авторитет в региона ще пострада за години наред.

Военни специалисти преценяват, че и САЩ вече са заели позиция, готова за атака. Изводите се правят въз основа на приближаването до либийския бряг на американската ядрена подводница „Провидънс”. Обикновено, този военноморски съд е бил поставян в ситуация на подкрепа, когато по противника са били нанасяни удари с ракетите „Томахоук”. Така стана през 2003 г. в Ирак.

Понастоящем САЩ са съсредоточили в близост до либийския бряг огромна военна флотилия. Тя съдържа самолетоносачът „Кийрсадж” с хеликоптери на своя борд. Освен това там са военните кораби „Бари”, „Понсе”, „Мейсън” и други. Може да бъде включен в операцията и самолетоносачът „Интърпрайз”, който в момента е в Червено море.

Лондон приветства „промяната на позицията” на САЩ и призова за незабавни действия за спирне на силите на Муамар Кадафи. „Имаше значителна промяна на позицията на Белия дом”, коментира Алистър Бърт, министър от британския кабинет, отговарящ за Близкия изток.

„Ние очевидно оценяваме факта, че САЩ осъзнават спешността на ситуацията. Ситуацията в Либия изисква задължително нещо да бъде направено и то да бъде направено още днес”, коментира Бърт, допълвайки, че се надява гласуването за резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Либия да бъде осъществено днес.

Съветът за сигурност на ООН трябва да приеме днес внесената от Великобритания и Франция проекторезолюция, която предвиждаща на забранена за полети зона над Либия. До вчера международната общност нямаше единно становище по налагането на зоната, което се приема като военна операция в Либия. Против тази мярка се обявиха Русия, Китай и Германия, а САЩ изрази съмнения относно идеята.

Проекторезолюцията предвижда „установяване на забрана за всякакви полети над Либия, за да се защити цивилното население“. В документа настоява и за отнемане на либийската пътническа авиокомпания „Либиън еър“ на възможността да каца, излита или прелита над територията на други страни.

„Има проект за резолюция, който е подготвен и който взема предвид някои наблюдения. Това обаче не означава, че е окончателен“, посочи дипломат от ООН, цитиран от АФП. Според него 15-те страни-членки на СС могат да внесат междувременно изменения в текста.

Френският президента Никола Саркози изпрати до членовете на Съвета писмо, в което ги призова да поемат своята отговорност и да подкрепят инициативата (за зона, забранена за полети), съобщи френското правителство. Париж е изпратил в Ню Йорк своя министър на външните работи Ален Жупе, който да опита да убеди останалите страни да приемат налагането на зона, забранена за полети над Либия.

„Имайки предвид кризата, пред която са изправени хората в Либия, особено в Бенгази, Ален Жупе реши да отиде до Ню Йорк, за да получи, колкото е възможно по-скоро, гласуване на резолюцията”, съобщиха от френското външно министерство в изявление.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Съвета за сигурност на ООН бързо да постигне решение по резолюцията за Либия, предупреждавайки, че „източа времето” за спиране на Муамар Кадафи от това да вземе надмощие, предаде АФП. „Ако Кадафи вземе връх, то това ще изпрати ясен сигнал, че насилието се отплаща. То би било неприемливо от хуманитарна и дипломатическа гледна точка”, пише Расмусен в профила си във Фейсбук.

„Но времето източа. Колкото по-скоро ООН вземе решение, толкова по-добре”, допълва той. „НАТО е готово да защити цивилното население, ако има очевидна причина, правна основа и силна регионална подкрепа”, отбелязва Расмусен.
Докато страните-членки на Съвета за сигурност на ООН продължават да бъдат разединени в позициите си относно евентуална намеса в Либия, лоялните на Муамар Кадафи войски достигнаха покрайнините на източния бастион на съпротива – Бенгази.

„Град Зуейтина е под контрола на силите на Кадафи и те са в околностите на Бенгази“, съобщи телевизия „Ал Либия“. Градът се намира на около 150 км южно от Бенгази.

От своя страна, бунтовниците твърдят, че са свалили два правителствени изтребителя в района на летището в Бенгази, съобщава телевизия „Ал Арабия”. Единият от изтребителите е бомбардирал пистата на международното летище в града. Местни жители съобщават, че летището е било атакувано два пъти през последните два дни.

По-рано днес беше съобщено, че силите на Кадафи са си върнали контрола върху град Мисурата, но по-късно информацията беше опровергана от жители на града. Държавната телевизия съобщи, че въоръжените сили са превзели Мисурата и че сега той е „прочистен от всички тези криминални въоръжени банди“.

Но трима жители на града съобщиха, че бунтовниците продължават да контролират града. „Това не е вярно. Те лъжат. В Мисурата всичко е спокойно и не се чуват никакви бомбардировки“, заяви жителят на града Мохамед.

Междувременно стана ясно, че при боевете между либийските бунтовници и силите на Муамар Кадафи близо до източния град Аждабия са били убити най-малко 30 жени, деца и възрастни, съобщи телевизия „Ал Арабия“. „Бях в болницата и видях 30 убити жени, деца и възрастни мъже. Всички бяха цивилни, не бунтовници“, заяви Абдел Бари Зеуи. Либийските бунтовниците се опитват са спрат войските на Кадафи, които напредват към столицата им Бенгази.

За да отблъсне силите на Кадафи от Аждабия либийската опозиция е използвала танкове, артилерия и хеликоптер. Кореспондентът на Би Би Си Иън Панел коментира от Бенгази, че това е първият случай, в който единици бойна техника са били използвани срещу правителствените войски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4800 |07.03.2011 200 европейци са поискали евакуация от Либия . 0| 5145 |16.02.2011 Ирански депутати поискаха смъртни присъди за опозицията . 1| 4871 |12.02.2011 Искания за промени в Съвета за сигурност на ООН . 0| 5183 |09.02.2011 Саркози иска министрите му да почиват във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads