Реклама / Ads
2| 4800 |07.03.2011 СВЯТ

200 европейци са поискали евакуация от Либия

.
Кристалина Георгиева
По последни данни около 200 граждани на страни от Европа са изявили желание да бъдат изведени от Либия. Преди 48 часа броят им е бил 79. Това заяви еврокомисарят по управлението на кризи Кристалина Георгиева на лекция в Софийския университет.
 

До момента 213 хил. чужди работници са напуснали Либия, като на ден през границата с Тунис са минавали по 15-20 хил. души. Георгиева предупреди, че започва да расте и броят на либийците, които се опитват да напуснат страната. Тя определи като сериозен проблем и фактът, че в Джамахирията работят много сомалийци, които нямат дом, в който да се върнат.

Около 60-70 хиляди са и гражданите на Бангладеш, които търсят препитание в Либия и в този момент разчитат на помощта на Европа, защото нямат свое дипломатическо представителство в страната и са работили най-нископлатените работи.

Според Георгиева, освен хуманитарната криза в Либия, с която трябва да се справят останалите държави, много по-сериозна заплаха е покачването на цената на петрола, което ще повлече след себе си цената на хранителните продукти и ще увеличи броят на гладуващите по света.

Кристалина Георгиева настоя, че трябва да бъдат увеличени средствата за хуманитарна помощ, които отделя ЕС. Причината за това е, че през миналата година е имало 950 природни бедствия, докато през изминалите години те са били по около 400.
Според българския еврокомисар предизвикателствата пред международната общност са свързани с климатичните изменения, увеличаването на населението и урбанизацията.

„Промените в климата са сериозен проблем, защото водят след себе си бедствия. Това са провалени реколти, недостиг на храна и вода, човешки жертви, емиграция заради екологични катастрофи”, разясни Георгиева.

Населението на света вече надхвърля 7 млрд. души, като в Близкия Изток и Северна Африка годишно жителите нарастват с 2%. 60% от населението в тези страни е под 30 години, но в същото време за сравнение 40% от младите в Либия са без работа, а в Йемен – 60%.

Според Георгиева урбанизацията означава повече човешки жертви на едно място в случаи на природни бедствия.
Тя смята, че трябва да има връзка между хуманитарната помощ и инвестициите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4664 |07.03.2011 Стартира мегаделото срещу Жак Ширак . 20| 7050 |06.03.2011 Българката Дафинка - изгора на С. Кадафи . 3| 6118 |06.03.2011 С ислямски джихад плаши Кадафи . 4| 5059 |06.03.2011 Кр. Георгиева: Хуманитарната катастрофа в Либия става световна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads