Реклама / Ads
4| 5058 |06.03.2011 СВЯТ

Кр. Георгиева: Хуманитарната катастрофа в Либия става световна

.
Кристалина Георгиева
Европейският съюз има възможност да увеличи сумата от 30 млн. евро, за справяне с хуманитарната криза в Либия, ако се наложи. Хуманитарната катастрофа в Либия, за която засега не можем да помогнем, се разпростира в другите страни, цените на храните се повишават и оттам проблемът става световен.
 

Това заяви еврокомисар Кристалина Георгиева по БНР.

„Тръгнахме от 3 млн. евро, сега са 30 млн. Винаги се надяваме на най-доброто, но се подготвяме за най-лошото”, каза тя.

„Това, което виждаме е една много лоша хуманитарна катастрофа в Либия, за която засега не можем да помогнем, но тя се разпростира в другите страни, цените на храните се повишават и оттам проблемът става световен”, каза Георгиева.
На границите в Египет и Тунис също се забелязва увеличаване броя на бежанците: „Вчера са минали някъде около 2000 души на границата с Тунис, от тях повече от 600 са либийци”.
Нараства и бежанският поток по границата с Банглажеш. В момента там се опитват да преминат около 15 000 души.

„Всички сме на едно мнение, че ако възникне гражданска война, тази нетипична бежанска вълна… ако тръгнат жени, деца старци… тя радикално ще се измени и тогава ще ни бъде много трудно”, каза еврокомисарят по хуманитарната помощ и реакция при кризи.

Кристалина Георгиева посочи , че втората част от 30-те милиона помощ от Европейския съюз са за самата Либия, за това което евентуално ще стане там: „Ние предвиждаме различни сценарии. Все още обаче положението не се класифицира като гражданска война. Много близо сме обаче до това да преквалифицираме конфликта. Ако това се случи имаме съвсем друг профил за това, което следва да правим”.

По думите й ЕС е изпратил в района 4 кораба и 16 самолета.

„Ако развитието на нещата в Либия тръгне към лошо, международната общност ще вземе мерки да помогне на хората там да се отърват от Кадафи”, категорична е Кристалина Георгиева.

„Проблемът за нас, от хуманитарна гледна точка, е, че не можем да стигнем до вътрешността на страната. Има голямо информационно затъмнение, а от разказите на хората много трудно можем да добием представа за ситуацията. Без достъп на Червения кръст, които имат мандат да получават информация, ние трудно ще научим как стоят нещата”, посочи още българският еврокомисар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4759 |05.03.2011 172 хиляди души напуснаха Либия за седмица . 1| 5062 |02.03.2011 ООН да изпрати мисия, за да види какво се случва в Либия . 0| 5324 |02.03.2011 ООН изключи Либия от Съвета за човешки права . 0| 5162 |01.03.2011 Кремъл готви санкции срещу Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads