Реклама / Ads
0| 5186 |01.03.2011 СВЯТ

Кремъл готви санкции срещу Либия

.
снимка: AFP
Русия ще въведе санкции срещу Либия в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, предаде ИТАР-ТАСС.
 

„Съвсем скоро санкциите ще бъдат официално утвърдени и въведени”, посочва високопоставен източник от Кремъл. На 26 февруари Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, предвиждаща налагането на санкции на либийския лидер Муамар Кадафи, членове на неговото семейство и най-близкото му обкръжение. Съветът за сигурност настоя за прекратяване на насилието. С резолюцията се въвежда оръжейно ембарго на Либия.

В Москва смятат, че либийският лидер Муамар Кадафи трябва да се оттегли от политическата сцена, предаде Интерфакс. „Кадафи е политически труп, който няма място в съвременния цивилизован свят”, е заявил пред журналисти източник от Кремъл. Той е посочил, че „използването на военна сила срещу либийския народ е недопустимо”. Източникът е подчертал, че руският президент Дмитрий Медведев още от самото начало е реагирал негативно на действията на либийските власти.
Днес и Германия обяви, че замразява банковата сметка в германска банка на син на либийския лидер Муамар Кадафи, предава АФП. Според информацията банковата сметка съдържа два милиона евро (2,8 милиона долара).

Италия обмисля дали да замрази либийски държавни активи в синхрон със санкциите на ООН и ЕС, наложени на либийския лидер Муамар Кадафи и неговия вътрешен кръг.

Говорителят на министерството на финансите заяви, че експерти от сферата на финансовата сигурност и директорът на финансовото ведомство на Италия Виторио Грили ще се срещнат, за да обсъдят ситуацията в Либия. Според италианските вестници всяко замразяване на активи трябва да бъде решено от комитет за финансова активност, оглавяван от финансовия министър Джулио Тремонти.

Стигнало се е до инциденти на границата между Либия и Тунис заради наплива на бежанци. Тунизийски гранични полицаи са стреляли във въздуха, за да се опитат да успокоят тълпа от хора, блъскащи се да преминат през граничния пункт Рас Ждир, за да избягат от съседна Либия, предаде агенция Ройтерс. Повечето от преминаващите са чуждестранни граждани, работещи в Джамахирията.

През определен интервал от време тунизийците пускат хора през пункта, но броят на желаещите да преминат е много голям. На трима души е била оказана медицинска помощ, след като са припаднали докато чакат на дългата опашка.
Друг съсед на Либия – Алжир информира чрез свой високопоставен представител, че е извънредно разтревожен от ситуацията в съседна Либия, включително от насилието и изчезването на институции по време на настоящите размирици, предава АФП, позовавайки се на външния министър на страната. Мурад Меделчи изрази особена загриженост от факта, че ситуацията се характеризира с възобновяване на насилието, както и от от видимото и прогресивно изчезване на институциите на държавата.

Европейската комисия може да отдели 25 милиона евро за оказване на спешна хуманитарна помощ на либийското население, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, предаде РИА Новости. Вчера ЕК обяви отпускането на 3 милиона евро спешна помощ за Либия. „Хуманитарната криза в Либия придобива все по-големи размери. Ние сме длъжни да потърсим допълнителни източници на финансиране”, каза Малмстрьом. Протестите срещу режима на Муамар Кадафи в Либия продължават от средата на месец февруари. По данни на международни организации при сблъсъците между силите за сигурност и протестиращите са загинали около 2000 души, а над 4000 са ранени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5209 |01.03.2011 САЩ придумва НАТО да атакуват Либия . 2| 6388 |28.02.2011 „Ал Кайда" зове протестите в Либия и Тунис да продължават . 1| 5695 |28.02.2011 Кадафи обвини ООН за санкциите; остава в Либия . 2| 5180 |27.02.2011 Санкции за Либия от Съвета за сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads