Реклама / Ads
3| 4250 |23.03.2021 СВЯТ

САЩ: Стара информация е използвана при изпитвания на AstraZeneca

.
Източник: БГНЕС
Съмнения за прецизността, с която са проведени клиничните изпитвания на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, се появиха във Вашингтон. Здравните власти в САЩ твърдят, че разработчиците на препарата са използвали неактуална информация.
 

Лекарственият регулатор в Съединените американски щати удря нов шамар на компанията. Според учените по време на клиничните изпитвания е била използвана остаряла информация. Експертите повдигнаха някои въпроси, а новината обиколи международните медии светкавично - информация е публикувана в медии като Financial Times, Euronews, Reuters.


"Късно в понеделник Съветът за наблюдение на данните и безопасността уведоми AstraZeneca, че е загрижен от инфомрацията, публикувана от компанията относно първичните данни от Късно в понеделник Съветът за наблюдение на данните и безопасността. Възможно е компанията да е включила остаряла информация от това проучване, която да е предоставила непълна представа за данните за ефикасността на препарата. Призоваваме компанията да работи със Съвета, за да се преразгледа наличната информация и да се уверим, че тя е точна и актуална”, посочват в официалната си позиция.


Това е поредният удар срещу компанията, след като над 13 държави преустановиха прилагането на Оксфордската ваксина заради притеснения относно безопасността и ефективността на препарата. В редица страни бе съобщено за смъртни случаи и образуване на тромбози след ваксинация, което наложи и спешни проверки. Към днешна дата те продължават, но от Европейската агенция по лекарствата посочиха в края на миналата седмица, че на този етап данните не са притеснителни и връзка между необичайните странични ефекти и ваксината не може да бъде направена. Това обаче не бива обаче категорично и да се отхвърля. 

 

Повод за становището на учените в САЩ е публикуваният в понеделник доклад от AstraZeneca, в който се посочва, че ваксината срещу COVID-19 осигурява силна защита сред възрастни хора. Проучването е проведено на територията на САЩ. В него са участвали 32 хиляди доброволци, като ⅕ от тях - над 65-годишна възраст. Според данните ефикасността на препарата е 79%.


От компанията заявиха, че няма притеснения за безопасността и връзка със случаите, при които са регистрирани тромбози. 


Становището на експертите от лекарственият регулатор в САЩ хвърля нова сянка на съмнение относно поредните данни, оповестени от AstraZeneca.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4602 |11.04.2019 Словения вини Хърватия за скриване на информация за шпионаж . 0| 4000 |01.03.2019 САЩ дават 1 млн. долара за информация за сина на Осама бин Ладен . 0| 3757 |17.12.2018 ЕК: Има дезинформация за споразумението на ООН за миграцията . 0| 4928 |27.02.2018 Словакия дава 1 млн. евро за информация за убийството на журналиста Ян Куцияк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads