Реклама / Ads
13| 3925 |18.04.2021 СВЯТ

САЩ заплашват с последствия, ако Навални умре. ЕС обсъжда темата на среща на външните министри

.
Алексей Навални Източник: EPA
Русия ще се сблъска с ”последици”, ако стачкуващият критик на Кремъл Алексей Навални умре. За това предупреди американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан.
 

"По отношение на конкретните мерки, които бихме предприели, ние разглеждаме различни варианти, които бихме наложили. На този етап няма да ги обявявам публично, но сме съобщили, че ще има последствия, ако г-н Навални умре", каза той пред CNN само няколко часа след новината, че руският опозиционер може да умре "всеки момент".

 

Вчера американският президент Джо Байдън определи ситуацията с руския опозиционер като "страшно несправедлива и неприемлива".

 

Днес Съветът на ЕС излезе с декларация по адрес на Русия.

 

"ЕС е дълбоко загрижен по повод съобщенията за влошаващото се здраве на Алексей Навални. Призоваваме руските власти да осигурят незабавен достъп на доверени лекари до него. Ще ги държим отговорни за безопасността на Навални", се казва в декларацията. От Брюксел посочват, че утре темата с критика ще бъде обсъждана на среща на външните министри на съюза.

 

Междувременно стана ясно, че негови привърженици готвят мащабни демонстрации в негова подкрепа, а дъщеря му помоли баща й да бъде прегледан от лекар.

 

Припомняме, че опозиционният лидер беше арестуван през януари при завръщането си в Русия след продължило няколко месеца лечение в Германия.

 

На 31 март Алексей Навални, който излежава присъда в колония в Покров, обяви гладна стачка, за да поиска подходящо медицинско лечение за болките в гърба и изтръпването на краката и ръцете.

 

Според лекари, той рискува сърдечен арест, тъй като здравето му бързо се влошава.

 

Малко по-рано Алексей Навални съобщи, че затворническата управа го заплашва, че ще му сложи усмирителна риза, за да го храни насила, ако не спре гладната си стачка, тъй като здравето му сериозно се влошава.

 

Управата на затвора заяви, че му осигурява правилно лечение, но той го отказва и настоява да бъде лекуван от избран от него лекар, извън персонала на затвора, което му е било отказано.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3689 |18.04.2021 Навални може да умре „всеки момент“, твърдят лекари . 8| 4075 |12.04.2021 Навални отслабна с 8 кг, от затвора заплашват да го хранят насила . 11| 4074 |07.04.2021 ”Амнести интернешънъл”: Русия може би бавно убива Навални . 2| 3693 |31.03.2021 Навални обяви гладна стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads