Реклама / Ads
3| 3211 |11.09.2021 СВЯТ

В САЩ започнаха церемониите за 20 г. от 11 септември

.
Източник: БГНЕС
Три президентски двойки - Клинтън, Обама и Байдън, участват във възпоменателната церемония в Ню Йорк.
 

В САЩ започнаха възпоменателните церемонии, с които се отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември 2001 г., организирани от „Ал Кайда“ атентати на 11 септември. Събитието се отбелязва с мемориални церемонии в Ню Йорк, Пенсилвания и в района на Вашингтон, като президентът Джо Байдън ще участва и в трите.

 

По традиция възпоменанието в Ню Йорк започна с минута мълчание в момента, в който първият отвлечен самолет се вряза в Световния търговски център. След това бяха изчетени имената на всички загинали. В церемониите заедно с три президентски двойки - Байдън, Обама и Клинтън, участват хиляди близки на жертвите. В тях се очаква да се включи и президентът Джордж У. Буш, който ръководеше страната по време на атентатите.


.

Над 1100 от загиналите в атентатите близо 3000 души остават неидентифицирани. В навечерието на 20-ата годишнина бяха идентифицирани две жертви от сринатите кули на Световния търговски център - Дороти Морган от Хемстед и мъж, чиито близки не желаят самоличността му да се разкрива. Само в Ню Йорк жертвите бяха 2753. 220 загинаха при другите два атентата - във Вашингтон и в Шанксвил, Пенсилвания.

 

В навечерието на годишнината с видеообръщение американският президент Джон Байдън почете паметта на загиналите и отбеляза появилите след атентатите героизъм и обединение на нацията. Но Байдън също говори и за появилите се „тъмни сили“ на човешката природа като гняв и страх към мюсюлмани, довели до разединение в страната. За американския президент най-важният урок от атентатите е, че обединението е най-голямата сила.

 

„Обединението не значи да вярваме в едно и също нещо. Трябва да имаме фундаментална вяра един в друг и в тази нация. Ние сме уникални в световната история, защото сме единствената нация, базирана на идеята, че всеки един е създаден равен на другите и отношението към всеки трябва да е справедливо, всеки да е равнопоставен. Това е задачата пред нас“, каза Байдън.

 


.

 

Заедно с първата дама американският президентът днес ще е в Ню Йорк и Шанксвил, Пенсилвания.

 

Според информация от Белия дом от миналата седмица те ще бъдат и в Пентагона, където ще се включат в събитие с участие вицепрезидента Камала Харис и нейния съпруг.

 

В Ню Йорк заедно с президента Байдън на Кота нула ще присъства и бившият президент Барак Обама, при когото Байдън бе вицепрезидент в продължение на два мандата.

 

Атентатите доведоха до най-дългата война на Съединените щати, която приключи неотдавна със сцени на хаос и отчаяние. Официално Вашингтон посочва, че първопричината за войната - намирането на организаторите на атентатите, е била отстранена и оставането в Афганистан не е било оправдано. Но в обществото се задават въпроси дали изтеглянето не е било прибързано.

 

"Заплахата срещу САЩ от чуждестранни терористични организации не е изчезнала след атентатите на 11 септември 2001 г., вместо това тя се промени и към нея бяха добавени нови предизвикателства". Това се посочва в статия на ръководителя на Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР) Кристофър Рей, публикувана в The Washington Post.

 

Според него, благодарение на координираните действия на американските власти след атентатите на 11 септември, САЩ успяха да избегнат „поредната мащабна атака от чужда терористична организация на американска територия“. „Но не бива да си правим илюзии: заплахата не е изчезнала, както ни напомниха нападението на „Ислямска държава и трагичната смърт на 13 смели американски военнослужещи и почти 200 афганистанци в Кабул миналия месец. Напротив, през последните 20 години, когато технологиите се развиха и светът става все по-взаимосвързан, познатите заплахи се трансформират и се появяват нови “, предупреждава Рей.

 

Ръководителят на ФБР отбеляза, че по-специално ситуацията се усложнява от факта, че планирането на терористични атаки е станало по-лесно благодарение на развитието на интернет. „Тероризмът сега се разпространява със скоростта на социалните медии“, подчерта той. Освен това се появяват нови заплахи, включително в киберсферата. За да противодейства на тези заплахи, правителството на САЩ отново се нуждае от по-тясна координация, включително ангажираност с частния сектор и физически лица”, подчерта Рей

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3193 |11.09.2021 В Ню Йорк почетоха жертвите от 11-и септември . 0| 3399 |11.09.2021 Байдън с обръщение за 11 септември: Ще преследваме всички, които искат да навредят на САЩ . 14| 3366 |24.05.2021 СЗО иска ваксинация от 10% във всяка държава до септември . 1| 6386 |11.09.2020 Обвиниха администрацията на Тръмп в източване на фонд „11 септември“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads