Реклама / Ads
1| 5034 |19.06.2020 СВЯТ

Сасоли: Да се готвим за Brexit без търговска сделка

.
Европейският съюз да се готви за Brexit без търговска сделка. Засилване на диалога между двете страни по спора трябва да има, но не се изключва вариант излизането на Великобритания от Общността да се случи и без постигането на споразумение.
 

Това заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли на онлайн пресконференция в Брюксел.

 

Последен епизод на сагата Brexit ще има. Не е ясно обаче какъв ще изходът от евроразвода. Казусът се вихри още след проведения m,ep 2016 година референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Неуспехът за постигане на сделка в британския парламент доведе до оставката на тогавашния премиер Тереза Мей. Неин наследник стана Борис Джонсън, който от критици пък е наричан “европейският Тръмп”. Той също не успя да постигне споразумение сред депутатските редици в парламента, макар и да опита многократно. Джонсън предизвика предсрочни парламентарни избори като хвърли оставка.

 

Изненадващо обаче консерваторите спечелиха изборите. Това се случи за пръв път от Маргарет Тачър насам. По този начин консервативната партия (от която е и самият Борис Джонсън) успяха да постигнат мнозинство и съответно сделката за Brexit успя да мине в парламента на Острова. Сега обаче следващият препъни камък се явява постигането на споразумение с ЕС, което трябва да уреди бъдещите отношения между Великобритания и Общността. Изгледите за постигането на такова обаче не са добри.

 

“Европейският парламент подкрепя постигането на споразумение, подкрепяме засилването на диалога. Но също така призоваваме да се подготвим за Брекзит без споразумение, така че да знаем какво да правим, ако това се случи. Остава много малко време за постигане на споразумение и трябва да направим всичко възможно то да бъде постигнато", каза днес Сасоли.

 

В четвъртък Европейският парламент прие доклад по Брекзит по време на онлайн сесия, в който отбеляза, че различията между Европейския съюз и Великобритания в преговорите за бъдещи отношения след напускането на тази държава от ЕС остават значителни.

 

Избирателният подход

 

Великобритания продължава да има избирателен подход към ситуацията. Парламентът на Острова иска да проведе диалог в онези области, които са в съответствие с британските интереси що се отнася до достъпа до европейския пазар. Такъв обаче според Брюксел е неприемлив.

 

Европейският парламент подчерта, че бъдещото споразумение следва да дефинира общи норми и стандарти, по-специално в области като опазване на околната среда, трудовото законодателство, стандартите за държавна помощ за бизнеса, както и да съдържа взаимно приемливи споразумения за риболов.

 

На 15 юни ЕС и Обединеното кралство не постигнаха пробив в следващия кръг от преговори, но направиха съвместно изявление, че процесът на преговори се нуждае от нов тласък за сключване и ратифициране на сделката до 31 декември 2020 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5011 |01.06.2020 Brexit в условия на COVID-19 - двойната заплаха за икономиката на Острова . 0| 3937 |25.02.2020 След Brexit: Съветът на ЕС даде мандат за преговорите с Великобритания . 2| 5317 |03.02.2020 След Brexit: Великобритания иска споразумение в ”канадски стил” . 1| 4978 |28.01.2020 Денят на страшния съд: Какво следва след Brexit?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads