Реклама / Ads
7| 5806 |23.08.2011 СВЯТ

Сейф ал Ислам не бил арестуван, Кадафи - в Триполи

.
М. Кадафи
Останки от армията на либийския режим продължават да оказват ожесточена съпротива срещу настъплението на бунтовниците в столицата Триполи, предаде Ройтерс.
 

Улиците на столицата са безлюдни, тъй като в редица райони на града има престрелки, често се чуват и силни експлозии, посочва агенцията, предаде Дарик радои. Триполи стана арена на най-ожесточените сражения от началото на "арабската пролет", която вече доведе до свалянето на два диктаторски режима - в Египет и Тунис.

Всички пътища към Триполи се контролират от контролнопропускателни пунктове на бунтовниците. Летището също е под техен контрол. Цитираният от Ал Джазира бунтовнически говорител признал, че все още няма никаква информация къде е Муамар Кадафи.

Говорител на Преходния национален съвет съобщи, че по море от Мисрата към Триполи продължават да се придвижват въоръжени подразделения на бунтовниците. Едновременно с това бунтовнически части са предприели офанзива от Мисрата към град Сирт, родното място на Кадафи. Градът е смятан за цитадела на привържениците на либийския лидер и е от стратегическо значение за хода на бойните действия в цялата страна, посочва Франс прес. Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че ожесточени сражения между армейски подразделения и бунтовнически части се водят и около град Брега.

Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам не е арестуван от бунтовниците, предаде Франс прес. Сейф ал Ислам бил видян в правителствения комплекс Баб ал Азизия в Триполи.

Преди това трима журналисти, в това число и кореспондент на АФП, били откарани с военен автомобил в комплекс Баб ал Азизия. Журналистите се срещнали със Сейф ал Ислам, втори син на Муамар Кадафи, пред едно от зданията в комплекса, което бе бомбардирано от САЩ през 1986 г. Там се били събрали и няколко десетки симпатизанти на сина на Муамар Кадафи, смятан за "премиер де-факто на Либия" и наследник на баща си на върха на властта. Сейф ал Ислам обявил, че твърденията, че е бил арестуван от либийските бунтовници, "не са нищо повече от пропагандна лъжа". Си Ен Ен и Би Би Си също съобщиха, че Сейф ал Ислам се появил в хотела, където са настанени чуждестранни журналисти, разположен близо до правителствения комплекс Баб ал Азизия. "Тук съм, за да опровергая лъжите", заявил той.

На въпрос на журналист дали баща му е в Триполи и е безопасност, Сейф ал Ислам отговорил "Разбира се". Той добавил, че Триполи бил изцяло под контрола на режима. Според него западните държави разполагат с технологии, които им позволяват да изпращат къси текстови съобщения до жителите на Триполи с твърдението, че режимът бил свален. "Това е война на технологиите и медиите", заявил Сейф ал Ислам.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4946 |16.05.2011 Прокурор иска арест на Кадафи и Сейф ал Ислам . 4| 5189 |05.05.2011 Съдът в Хага иска арест на Кадафи и сина му Сейф ал Ислам . 3| 5326 |12.03.2011 Сейф ал Ислам заплаши Италия . 0| 4901 |02.03.2011 И Сейф ал Ислам преписал дисертация?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads