Реклама / Ads
2| 5083 |01.02.2011 СВЯТ

Синът на дагестански лидер-камикадзето от Домодедово?

.
летище Домодедово, Москва
Синът на дагестанския екстремистки лидер Ибрахимхалил Даудов – Магомедхабиб, отговаря най-пълно на описанието на заподозрения за бомбения атентат на летище Домодедово. Това твърди Маирбек Агаев, завеждащ политическия отдел на вестник „Черновик“, цитиран от gazeta.ru
 

„Според една от версиите Магомедхабиб е пристигнал в Москва с майка си Зауджат, която според полицията е жената, която се взриви на 31 декември 2010 година в Кузмински парк в Москва. Могамедхабиб е на 20 години, както и заподозреният за взрива. Той се очертава като най-вероятния извършител на терористичния акт на московското летище“, заяви Агаев.

Според изданието повече от 10 години семейството е живяло в Ставрополския край, където има многобройна дагестанска диаспора. Преди 3 години се местят в дагестанското село Гудбен. В този период 50-годишният Даудов, който е служил в Афганистан, се е присъединил към бойците. През това време Даудов, който има голям боен опит, се е превърнал в един от най-дръзките и опасни бойци в Северен Кавказ.

”По-рано не се е съобщавало за никакви връзки на семейството с членове на нелегални групи. Много от членовете на фамилията стават популярни буквално преди 2 седмици. Честно казано, за това семейство и аз сега разбирам“, каза Агаев.

Според него за първи път семейството попада в полезрението на силовите структури през 2009 г. Тогава при обиск в дома им са намерени взривни вещества. При обиска бащата и тримата му синове не си били у дома. Към настоящия момент двама от синовете са мъртви. Единият – Магомедшапи Даудов е загинал през април по време на спецоперация, а другият още през 2009 г.

Още в събота следствената комисия на Русия обяви, че е установила самоличността на атентатора. „Оказа се 20-годишен младеж, родом от една от севернокавказките републики“, заяви тогава официалният представител на комисията Владимир Маркин.

В неделя източник от силовите структури обяви, че полицията проверява за участие в атентата бойци от групата на Инрахимхалил Даудов – „Губденския джамаат“, която действа в Карабудахкентски района на Дагестан.

Инрахимхалил Даудов е заподозрян и за извършения на 31 декември терористичен акт в спортно-стрелкови клуб в Кузмински парк в Москва. Според руското следствие в навечерието на Нова година Даудов е изпратил жена си Зауджат, като заедно с нея е трябвало да се самовзриви Зейнаб Суюнова. Тялото на Зауджат Даудова беше открито след взрива от 31 декември в спортно-стрелкови клуб в Москва.

Според следствието Даудова и Суюнова е трябвало да се взривят на Нова година, но бомбата е избухнала по-рано поради невнимателно боравене. В Москва двете жени са пристигнали с автобус от Махачкала. Взривното вещество, което е било скрито в две печки за сауна, също е пристигнало с автобус от столицата на Дагестан.

Днес московски съд издаде заповеди за арестуването на четирима заподозрени за атентата. Задържани са Шамил Баймамбетов, шофьор в частна фирма, бизнесменът Тимур Акубеков и бившите частни гардове Иляс Саидов и Хайрула Магометов. По-рано бе арестувана още една предполагаема участничка в групата – Зейнаб Суюнова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4689 |01.02.2011 Бритиш петролиум тръгна към дъното . 0| 5037 |01.02.2011 Милиони излизат на протест в Египет . 2| 5344 |31.01.2011 Мегаделото срещу Жак Ширак влиза в съда на 7 март . 1| 5632 |31.01.2011 Цените на петрола скочиха заради Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads