Реклама / Ads
4| 4270 |09.06.2024 СВЯТ

След възхода на крайнодесните: Макрон разпуска парламента и свиква предсрочни избори

.
Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон обявяви разпускане на Националното събрание след победата на крайната десница на евроизборите, съобщават френските медии.
 

Тази вечер френският президент Еманюел Макрон обяви, че разпуска Националното събрание и свиква парламентарни избори на 30 юни и 7 юли.





Френският президент заяви, че не може да се преструва, че нищо не се е случило, че резултатът от европейските избори не е добър за неговото правителство и че възходът на националистите е опасност за Франция и Европа.

 

"След няколко минути ще подпиша указа за свикване на парламентарни избори, които ще бъдат произведени на 30 юни за първия тур и на 7 юли за втория“, заяви държавният глава в телевизионно обръщение след обявяването на резултатите от европейските избори, чийто резултат „не е добър за партиите, които защитават Европа".

 

Политическият гравитационен център на Европа се измества надясно. Дясноцентристките и крайно десните партии ще бъдат първи на изборите в Европейския съюз в неделя в най-многолюдните страни: Германия, Франция, Италия, Испания и Полша, пише Politico.





Франция е начело на десния устрем, като според първите оценки крайнодясното Национално обединение ще постигне съкрушителна победа над либералните центристи на президента Еманюел Макрон. Ранните проучвания сочат, че Националноto обединение ще спечели 32% или повече от гласовете, което е повече от два пъти повече от партията на президента.

 

Окуражен от мащаба на победата на партията си, лидерът на Национално обединение Жордан Бардела призова Макрон да свика предсрочни парламентарни избори. „Президентът на Републиката не може да остане глух за посланието, изпратено тази вечер от народа на Франция“, заяви Бардела пред своите поддръжници в Парк Флорал в Париж.

 

Малко по-късно последва и съобщението, че Макрон ще нпарави тъкмо това.

 

Редно е да се отбележи, че Франция, освен водеща държава в ЕС, е единствената европейска държава с ядрено оръжие. Рискът, който Макрон приема, се смята за риск за целия ЕС. 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4547 |07.06.2024 Нова Карибска криза!? Руска подводница и кораби на учение край Хавана . 1| 3939 |06.06.2024 Politico: Украинските власти искат повече и по-бързо да се обучат пилоти за F-16 от съюзниците . 1| 3732 |06.06.2024 Два влака се удариха челно в Чехия, има жертви . 1| 3676 |05.06.2024 Китай отвори врати на най-голямата соларна ферма. Гeнepиpa oĸoлo 6,09 милиapдa ĸилoвaтчaca (kWh) eлeĸтpoeнepгия гoдишнo

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads