Реклама / Ads
0| 4576 |05.06.2019 СВЯТ

ЕК стартира наказателна процедура срещу Италия

.
Европейската комисия ще стартира дисциплиниращи процедури срещу Италия, изпращайки писмо, в което се посочва за липса на благоразумна фискална политика от страна на управляващите в Рим, която може да изложи нацията на шок от загуба на пазарно доверие, съобщава италианският вестник Република, цитиран от БНР.
 

Вестникът цитира проект на писмо, което Брюксел ще изпрати още днес на италианското правителство, в което ЕК ще поиска от Рим да съкрати бюджетните разходи с 3-4 млрд. евро, за да избегне евентуалното налагане на санкции.

"Липсата на разумна бюджетна политика излага страната на шок от загуба на пазарно доверие, с негативно въздействие върху реалната икономика и растеж", цитира писмото вестник Република.

 

Ройтерс напомня, че Италия успя да избегне тази дисциплинираща мярка в края на миналата година, когато постигна споразумение с ЕК относно бюджета за 2019-а година. Комисията първоначално отхвърли проектобюджета, посочвайки, че по този начин няма да се намали огромния италиански държавен дълг.

Това принуди власите в Рим да намалят целевото ниво за дефицита до 2,04% от БВП спрямо първоначално планирания дефицит в размер на 2,4%, но доминиращият партньор в управляващата коалиция - крайно дясната партия "Лига", призовава в последно време за още по-големи бюджетни разходи през 2020-а година.

 

Председателят на "Лига" и вицепремиер - Матео Салвини призова в сряда държавите-членки на ЕС да свикат среща за преразглеждане на фискалните правила на блока, обвинявайки именно тези правила за обедняването на италианците и като пречка пред растежа на икономиката.

 

"Ще направим всичко, за да останем в рамките на установените параметри, но ако детето ви гладува ... какво правите? Оставате в рамките на тези параметри и оставате детето си гладно или преразглеждате параметрите, за да може то да яде? Вашето дете винаги е на първо място", заяви в сряда Салвини, цитиран от Ройтерс.

Според друго италианско издание - в-к Кориере дела Сера , Матео Салвини и вторият вицепремиер Луиджи ди Майо от движението "5 звезди" са обсъдили в телефонен разговор във вторник вечерта възможността за нарушаване на правилото за бюджетен дефицит на Европейския съюз (дефицит, който да не надвишава 3% от БВП), за да се стимулира слабата италианска икономика.

Според информация на вестник La Stampa пък, правителството на премиера Джузепе Конте вече е обещало на ЕК да намали разходите с 3,5 млрд. долара през настоящата година, за да избегне санкциите и да се справи с дисбалансите. И това издание обаче не посочва своите източници.

 

В друга информация в местните медии се отбелязва, че лидерите на движението "5 звезди" и на партията "Лига" са се договорили за примирие между тях, след като безпартийният премиер Конте заплаши публично преди дни да подаде оставка. Споровете между Салвини и Ди Майо се засилиха след изборите за европейски парламент, които бяха спечелени убедително от крайната десница "Лига".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3766 |12.09.2018 ЕС стартира процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни европейски ценности . 0| 5152 |25.08.2017 Професор прогнозира кога ще започне процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп . 1| 5579 |26.07.2017 ЕК започна процедура срещу Чехия, Унгария и Полша заради мигрантите . 2| 3899 |27.03.2017 Тереза Мей стартира Брекзита в сряда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads