Реклама / Ads
0| 3800 |12.02.2019 СВЯТ

Столтенберг призова Русия да спази договора за ракети със среден обсег

.
Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да запази съществуването на договора си със САЩ за ракетите със среден обсег, съобщи БТА.
 

На пресконференция днес той заяви, че министрите на отбраната на държавите от Алианса ще обсъдят утре и вдругиден в Брюксел въпроса с бъдещето на този договор.

Столтенберг отбеляза изразената от САЩ готовност да се оттеглят от договора, сключен със СССР през 1987 г., защото днес документът не се прилага от Москва.

 

Генералният секретар настоя, че в последните години Русия е разработила и разположила в Европа ракети в нарушение на договора. Не възнамеряваме да повтаряме руските действия, но трябва да разполагаме с необходимите средства за сдържане, уточни той.

 

По неговите думи от подписването на договора през 1987 г. досега още държави са разработили или придобили ракети със среден обсег. Според него е възможно занапред да се обсъди възможността тези държави, сред които посочи Китай, Индия, Пакистан и Иран, също да бъдат обхванати в подобен договор. Това, че засега договорът обхваща само Русия и САЩ, не е извинение за неговото нарушаване. Договорът не дава сигурност, ако се изпълнява само от едната страна, поясни Столтенберг.

 

Той заяви, че противоракетният щит в Румъния се състои само от ракетни установки, но не разполага с нападателни ракети. Москва се опитва да отклони вниманието от основния въпрос – че Русия разполага от години нови ракети в Европа, в нарушение на договора, обобщи Столтенберг.

 

Русия има последна възможност да постъпи отговорно, като съхрани договора. Призоваваме да използва тази възможност. Подготвяме се за свят без този договор. Ще обсъдим какви мерки трябва да предприемем в присъствието на повече руски ракети. Няма да предполагам какви биха били тези стъпки. Всяка стъпка, която предприемем, ще бъде съгласувана, отбранителна и съразмерна. Не възнамеряваме да разполагаме нови ракети. Не искаме нова надпревара във въоръжаването, това не е в ничий интерес, каза Столтенберг.

 

Той определи като опасно и безотговорно заглушаването от Русия на спътниковите сигнали за насочване по системата ДжиПиЕс (GPS). По неговите думи въпросът е поставян многократно в разговорите с Москва и са отбелязвани заплахите за въздухоплаването и работата на спасителните и спешните служби. Това подкопава "сътрудничеството ни" с Русия, каза Столтенберг, като подчерта кавичките.

Генералният секретар потвърди за повишено присъствие на НАТО в северните морета и поясни, че то е свързано с възможностите на Aлианса за сдържане. Генералният секретар изрази опасения от нарастващото руско военно присъствие в същия район.

Столтенберг изрази известна надежда, че е възможно постигането на мирно решение в Афганистан. Рано е да се каже дали ще се постигне сделка. Ясно е, че влязохме заедно в Афганистан и заедно, съвместно с афганистанците, ще определим пътя напред, добави той.

 

В отговор на въпрос Столтенберг съобщи, че продължават разискванията по съмненията за китайска намеса в далекосъобщителните мрежи. Той уточни, че Aлиансът работи за подобряване на възможностите си за засичане на източника на електронните и хибридните заплахи.

Столтенберг отбеляза, че на заседанията на военните министри от НАТО в следващите дни за пръв път в залата ще присъства представител на Скопие. Това става възможно, след като преди дни държавите от НАТО подписаха протокола за присъединяване на бъдещата Република Северна Македония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6021 |10.02.2019 Стотици агенти на Русия, САЩ, Китай и Мароко шпионират в Брюксел . 0| 4210 |07.02.2019 Русия не е поканена на срещата на ЕС и Латинска Америка за Венецуела . 6| 5807 |07.02.2019 Военни експерти: Русия се готви за голяма война . 1| 5189 |06.02.2019 Русия отпусна военен заем на Куба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads