Реклама / Ads
0| 4579 |02.06.2017 СВЯТ

Световни лидери скочиха срещу Тръмп заради Парижкото споразумение

.
Доналд Тръмп
Световни лидери скочиха срещу Доналд Тръмп за това, че изтегли САЩ от ключовото Парижко споразумение за климата. Така Вашингтон вече няма ангажимент да спазва ограниченията за вредните емисии, с които светът се опитва да ограничи глобалното затопляне.
 

Новината, че САЩ излизат от споразумението изправи на нокти политици, световни организации, учени и еколози. Британският премиер Тереза Мей веднага изрази разочарованието си. В общо изявление Франция, Германия и Италия обявиха, че сделката за климатичните промени не може да бъде предоговаряна. А френският президент Еманюел Макрон обвини Вашингтон, че е обърнал гръб на света.

 

"Уважавам решението му, но според мен това е грешка - както за САЩ, така и за цялата планета”, коментира държавният глава. Руският президент Владимир Путин също не спести острия тон, а след това иронично цитира част от известната песен: „Не се притеснявайте, бъдете щастливи!", съобщи НТВ.

 

„Струва ми се, че вместо да вдигаме шум, трябва да създадем условия за взаимна работа. Защото страните, които са големи замърсители, като САЩ, няма да участват въобще и ще бъде невъзможно да преговаряме и да подпишем каквото и да било споразумение в тази сфера”, коментира Путин. В знак на несъгласие с решението на Тръмп, в Париж символично осветиха кметството в зелено.

 

Американският президент представи Парижкото споразумение като пагубно за американската икономика. „Като президент, аз имам задължения само пред американския народ. Парижкото споразумение ще спъва дейността на нашите работници и ще отслаби суверенитета ни”, заяви държавният глава.

 

Той твърди, че споразумението е несправедливо към Америка и щяло да струва на страната му невероятните 3 трилиона долара, докато другите големи държави-замърсители, получавали преференциални условия.

 

„Китайците имат 13 години да правят, каквото си решат. А индийците участват, само защото сме се ангажирали да им дадем милиарди и милиарди компенсация”, поясни Тръмп. Час след неговото изявление пред Белия дом във Вашингтон, в Ню Йорк и други американски градове, се събраха хиляди протестиращи. Споразумението се роди преди малко повече от година след инфарктни преговори. Подписано от 180 държави, то цели намаляване на парниковите газове, понижаване на температурите и спиране на глобалното затопляне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4469 |31.05.2017 Тръмп изтегля САЩ от споразумението за климата . 1| 4886 |30.05.2017 Тръмп се закани на Меркел . 0| 4973 |26.05.2017 ФБР разследва зетя на Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads