Реклама / Ads
0| 3138 |21.07.2021 СВЯТ

СЗО: Светът навлиза в „ранните етапи“ на поредна COVID вълна

.
Тедрос Гебрейесус Източник: БГНЕС
Светът е в ранен стадий на поредната вълна от инфекции и смърт от COVID-19. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.
 

По време на разговор с членове на Международния олимпийски комитет в Токио той посочи, че глобалният провал на споделянето на ваксини, тестове и лечения подхранва „пандемията в два коловоза“. Страните, които разполагат с адекватни ресурси като ваксини, се отварят, докато други влизат в локдауни в опит да забавят разпространението на коронавируса.

 

„Пандемията е изпитание и светът се проваля“, категоричен бе Гебрейесус.

 

„Ваксинационните несъответствия по целия свят прикриват „ужасяваща несправедливост. Това не е просто морално безчинство, а също и епидемиологична и икономическа саморазправа“, каза още той и добави, че колкото по-дълго се проточи пандемията, толкова по-големи социално-икономически сътресения ще донесе това.

 

Шефът на СЗО предупреди, че „19 месеца от началото на пандемията и седем месеца от одобряването на първите ваксини, сега сме в ранните етапи на поредна вълна от инфекции и смъртни случаи“. Тедрос Гебрейесус добави, че глобалната заплаха от пандемията ще остане, докато всички страни не се справят с болестта.

 

По повод започващите в петък летни Олимпийски игри в Токио, шефът на Световната здравна организация заяви, че игрите са празник на „нещо, от което нашият свят се нуждае сега, повече от всякога - празник на надеждата“. Въпреки че пандемията може да е отложила игрите, той каза, че тя „не ги е победила“.

 

Гебрейесус разкритикува ваксинационните несъответствията между богатите страни и страните с ниски доходи. Той каза, че 75% от всички дози ваксини - повече от 3,5 милиарда - са приложени само в 10 държави, докато едва 1% от хората в по-бедните страни са получили поне по една доза.

 

„Ваксините са мощни и основни инструменти. Но светът не ги е използвал добре“, каза той и добави, че вместо да бъдат широко разпространени, те са съсредоточени в „ръцете на малко късметлии“.

 

Световният здравен орган призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране на поне 70% от населението във всяка страна до средата на следващата година.

 

„Пандемията ще приключи, когато светът реши да я прекрати. Това е в нашите ръце. Разполагаме с всички необходими инструменти: можем да предотвратим това заболяване, да се тестваме за него и да го лекуваме“, каза Тедрос Гебрейесус.

 

Той призова водещите световни икономики да се активизират чрез споделяне на ваксини и финансиране на глобалните усилия за тяхната по-голяма достъпност, както и стимулиране на компаниите да увеличат производството на ваксини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4840 |17.07.2021 Президентът на Куба: Това, което светът вижда, е лъжа . 35| 8437 |27.01.2021 Путин в Давос: Светът е пред тотален срив от война всички срещу всички . 2| 4854 |12.12.2020 Антониу Гутериш: Светът да обяви извънредно климатично положение . 1| 6204 |05.04.2020 Италия навлиза в нова фаза от борбата с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads