Реклама / Ads
3| 3040 |25.01.2022 СВЯТ

Тедрос Гебрейесус е единствената номинация за нов шеф на СЗО

.
Тедрос Гебрейесус
Започва процедура по избора на ръководител на Световната здравна организация за нов 5-годишен мандат. Досегашният директор Тедрос Гебрейесус е единственият кандидат. Очаква се той да бъде преизбран от страните членки на Организацията през май.
 

Доктор Тедрос, както самият той обича да го наричат, наследи през 2017 г. поста от китайката Маргарет Чан, а тази година, без изненади, ще продължи втория си мандат начело на СЗО до 2027 г.

 

Той е първият представител на Африка, който заема високия пост и е особено ценен от жителите на континента, най-вече защото успя да насочи погледите към Африка, особено по време на пандемия.

 

Единствена сянка върху образа му хвърли Етиопия, откъдето е родом, която го критикува заради коментарите му за хуманитарната ситуация в зона на конфликт в тази африканска страна. Етиопия дори поиска разследване на действията му, но то не беше подкрепено.

 

56-годишният Тедрос Аданом Гебрейесус е дипломиран имунолог и специалист по лечението на малария. Бил е министър на здравеопазването и първи дипломат в родната си Етиопия, но през последните две години е на първа линия в борбата с пандемията.

 

С идването на власт на президента Джо Байдън, който върна САЩ в СЗО, Тедрос Гебрейесус си пое глътка въздух. Той беше непрестанно атакуван от предшественика му Доналд Тръмп и обвиняван в близки връзки с Китай и лошо управление на пандемията.

 

Но често именно неговите призиви във връзка с овладяването на коронавируса оставаха нечути. В едно от последните си изказвания Гебрейесус предупреди, че пандемията далеч не е към края си. По думите му, ваксините не са "златния билет" за изход от кризата, но няма друг начин.

 

"Ако държавите прилагат всеобхватно всички тези стратегии и инструменти, можем да сложим край на острата фаза на пандемията тази година - можем да сложим край на COVID-19 като глобална здравна криза и може да го постигнем тази година".

 

След първи мандат, белязан от пандемията, предизвикателство пред Тедрос Гебрейесус ще бъде засилването на СЗО и реформирането на модела ѝ на финансиране.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2967 |25.01.2022 Италианският парламент не успя да избере на първи вот президент на страната . 0| 3412 |25.01.2022 Най-малко шестима фенове загинаха преди мач от Купата на африканските нации . 0| 3269 |24.01.2022 Италия избира нов президент . 0| 3034 |24.01.2022 Две жертви при взрив в завод за пестициди в Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads