Реклама / Ads
2| 4768 |17.03.2015 СВЯТ

Ципрас иска среща с Меркел, Оланд, Драги и Юнкер

.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас е поискал среща с най-висшите европейски политици, включително с германския канцлер Ангела Меркел и с шефa на Европейската централна банка Марио Драги в кулоарите на предстоящата в четвъртък и петък среща на върха на ЕС, заяви гръцки правителствен служител.
 
Ципрас е отправил искането за такава среща до председателят на Европейския съвет Доналд Туск, като настоява на нея да присъстват и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и френският президент Франсоа Оланд. Правителство на Гърция продължава да бъде изправено пред парична ликвидна криза, тъй като остава извън дълговите пазари, а партньорите от ЕС държат замразена своята финансова помощ за Атина, докато не бъдат завършени необходимите реформи.

Ципрас, който от доста време насам призовава за "политическо решение" от страна на лидерите на ЕС по въпроса с финансови проблеми на Гърция, заяви, че очаква намирането на решение точно по време на срещата на върха на ЕС през тази седмица, насрочена за 19-и и 20-и март.

Пребен Ааман, който е говорител на Доналд Туск, потвърди, че неговият шеф е провел телефонен разговори с Ципрас и с други лидери от ЕС относно организирането на подобна среща в кулоарите на Европейската среща на върха. Очаква се на тази среща гръцкият премиер да потвърди ангажиментите на Атина за прилагането на реформи и да повдигне въпроса с недостига на средства, заяви говорителят на гръцкото правителство Габриел Сакеларидис. Това ще бъде среща по същество, а не среща с комуникационна цел или "възможност за обща снимка в Берлин", посочи той.

Точно преди молбата за такава среща, гръцкото правителство обяви, че Ципрас е приел покана за среща с руския президент Владимир Путин в Москва на 8-и април - месец по-рано, отколкото се очакваше първоначално. За сега правителството на Ципрас отхвърля спекулациите, че може да поиска финансова помощ от Москва, въпреки че в последно време властите в Атина отново изнервиха своите партньори от ЕС, внушавайки, че Гърция може и да не продължи да поддържа политиката на санкции на Европейския съюз спрямо Русия относно украинската криза.

Междувременно гръцкият заместник-финансов министър Надя Валавани беше цитирана да казва, че в скоро време властите в страната ще представят законопроект за превръщане на Агенцията за приватизация в Държавен фонд за благосъстояние, който да използва постъпленията в него, за да финансира социални политики, вместо да използва събраните средства от приватизация, за да намали държавния дълг на Гърция.

Този ход може да упражни допълнителен натиск в отношенията между правителството на Алексис Ципрас и международните кредитори на Гърция, които настояват Атина да използва приходите от приватизация, за да намали огромните си задължения. Ще имаме нов Държавен инвестиционен фонд, като приходите ще бъдат използвани за финансиране на социалните политики на правителството и в подкрепа на системата за социална сигурност, заяви Надя Валавани.

Тя каза пред парламентарна комисия, че през следващите седмици ще представи законодателство, чрез което да се слее Агенцията за приватизация (HRADF) с държавното дружество за недвижими имоти (ETAD) и по този начин да се създаде новия орган, известен като Държавен фонд за благосъстояние.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6287 |11.03.2015 Ципрас иска милиарди за нацистките престъпления на Германия . 2| 4877 |01.03.2015 Испания и Португалия скочиха на Ципрас . 9| 5369 |18.02.2015 Ципрас: Санкциите на ЕС срещу Русия са лицемерни . 1| 5374 |16.02.2015 Съветник на Обама: Трябва да признаем, че сме се срещали с извънземни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads